有冇INFP嚟傾吓偈

976 回覆
495 Like 50 Dislike
INFP + 雙魚留名

本身已經成日叫春+雙魚悲觀Buff
解決方法就係以後有咩情緒都要講出黎 唔好等人問 因為冇人係你肚入面條蟲
自己係被竇到覺得冇人明自己冇人關心自己係好emo好有feel
但你試左乜都講之後 你會舒暢好多 仲發現自己成日因為小事唔開心 慢慢情緒會冇咁大起大落
利申 過來人
我以前會,覺得我講左出嚟 大家會討厭依個“真正嘅我” &覺得話唔定佢根本冇興趣知&分享完最後做唔到嘅話佢會覺得我廢
所以我好驚同人講自己嘢就算真係好fd

但去到真係搞到抑鬱嘅時候 去左睇輔導
你覺得同朋友開唔到口 其實搵輔導都係傾訴嘅途徑黎,而且輔導嘅人真係一個好聆聽者,依樣嘢朋友未必做到
令我覺得 咦 原本唔係真係冇地方可以講,原來講自己嘢可以唔洗驚對方有咩反應,有被聆聽嘅感覺

從而令我多左開始向朋友分享自己嘅嘢,當然佢哋唔會完全理解,但如果佢係值得信任嘅人 佢知道你肯佢講心事應該會開心
其實真係唔洗完全自己一個承受所有,朋友們都係愛你的
我自己都覺得係架 但冇所謂啦 冇嘢輸
至少搵到另一條路去試 我唔去做 一直留係到打份廢工嘅話我先後悔一世
我以前唔講係因為覺得自己好柒
有時係條街比人摺兩聲都唔開心兩星期
勁脆弱
係啊,因為咩都有興趣都會想知,雖然就唔會好深入去研究,但d fd都會覺得你咩都識咁,而且識既野係佢地估唔到你識
我最鍾意係IG po歌詞,po d野又好玄咁,因為自己既野都淨係敢同最fd既人講,普通fd關心果陣又會好收埋自己,咩都話冇野,搞到人地都唔再想關心
但依家我會諗,自己個ig係俾自己睇既,係留低d野等我第日睇番黎反思自己,我覺得咁諗幾好
我都係咁諗 再唔做老左就會後悔
INTP發現同你地好似?
有冇人可以分享下有乜分別
多謝兩位Ching先我再唔搵人傾我都幾肯定遲早會有病(或者可能已經有
其實依家發現原來咁多人同我諗法一模一樣已經好感動
我都係勁小事就會唔開心好耐或者好多聯想 明明其實理性冷靜啲諗都知根本唔算煩惱
我以前都勁鍾意po,特別係啲比較少人聽嘅band,一嚟真係好echo到我,二嚟覺得好型我知係超on9,on9到自己都唔想承認
Ching, 你講嗰幾點都好同意

啱啱喺公司完咗好長嘅一日, 共勉
Entj都係咁諗
喺香港好易就咁打一世工 hea下hea下就算
我以前一直壓住自己諗法
而家真係有一個人生方向,雖然實際目標就未有
但終於有嗰種 為自己人生而活嘅感覺
覺得開心好多
我聽d大路情歌,搞到d人覺得我好悲觀咁
巴打幾多歲? 覺得開心已經好好。

我之前都會 ,特別身邊人個個入big 4或者銀行 ,就會更加想迫自己追求呢啲嘢。
Entj本身係事業狂,但追求嘅事業要背後有理想,最好係高增長行業,無耐我而家呢行好難做得到,特別唔係大陸人嘅話。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞