將軍澳私/居上車盤討論區(7)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
9按 供得樓既
冇五皮都四皮幾啦
我都多左人睇, 但都係會壓你價,不過都睇地區既 我大西北二手樓都挨打 novoland 太平了😅
通左關 人工又加左
樓價肯定破頂
大西北同北區個個都等買新樓
Novo 1房4m 真係派錢咁派
我個人不嬲唔太信通關效應
反而覺得係本地上年下半年個購買力積壓左好多
好多人第一次買樓就以為通關爆升, fomo效應
加上啲劈價盤都消化得7788
業主又叫返高價
所以一下子拉高哂啲價位
D淡友都上晒車
依家都冇人唱淡
4m budget, 將軍澳居屋都好少, 得返公屋揀
上年4月睇新都城 2期眼鏡房開到 730
呢個價錢有新樓,唔明d人有乜好屌
懷疑屌呢新盤既都係業主,影響佢哋樓價
Sell hk 4m 1房 5.7m 2房
4m 出番市區都係得40年舊樓揀
望過欣明啲高層實貴。
中底層600尾應該有得傾。
做字‘失’有咩意義

1000萬都叫做上車盤
你上個架係勞斯萊斯
10幾年前都冇人諗過400萬係上車盤。好多野係相對比較先有義意。
將軍澳平均尺價貴過出面好多,再者最舊既私樓都未到30年
, 六百萬樓下既樓已經無咩

你要搵你所講既真正上車盤去返大西北, 再唔係近D既就觀塘舊樓 或者九龍灣三寶

你去中上環搵上車盤 咪又係6百萬幾up 都要睇地區
如果用呢幾年不斷變既市政策
或者都可以下到個定義既

19年頭年中未有林鄭plan, 4-600萬八成按
林鄭plan,800萬以下九成/8-1000萬八成
波叔plan,1000萬以下九成

一般理解
大約5-600萬買到既兩房,6-800買到既三房,都係比較相宜既上車盤
納米樓/一房果類就見人見智,純lump sum睇就易上車,但你睇到只要樓市下行呢啲樓死得好慘,真心唔建議買
正常啦,我自己做果行(唔自爆)係最直接睇到移民情況係點
今年已經比前兩三年少左好多人移民
所以正常啲劈價移民盤真係少左好多
入境
果班曱甴走哂仲好
依家咪又係升
以前fg 5k ,依家50k
人工都升左幾倍啦
班曱甴仲ff 會去番沙士價
淘大跌90 % 班曱甴咪又係買唔起
基本上去到廿尾三十頭,大學畢業
兩個人加埋有40-60k係基本
即係兩個人最起碼係每人搵2-3萬既水位
儲幾年錢買4-6球都夠買基本兩房上車盤

專科去到70-100k都好正常
所以呢類人自然諗8球起跳既樓
百貨應百客,要新樓4球就大西北
要好啲位置返去將軍澳買只能買補價租置/居屋
我由第一次買樓已經覺得TKO 既居屋係同私樓一樣價咁濟
以前好平,宜家gogogo哂
班曱甴落咗車
唔知會唔會後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞