將軍澳私/居上車盤討論區(7)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
我覺得一日未完加息,樓價都係會陰跌,除非好趕住買,唔係既話寧願等年中年尾再睇,而家d 業主企咁硬,過多兩三個月無人買咪又係要減價,除非好似天晉一兩房咁少盤就多人搶姐
重點係黎緊咁多新樓
同兩位一樣諗法
都係睇質素啦。如果真係好殘或者座向景觀唔好咁可以傾下 有啲屋苑少成交會估低啲,有啲會好大水份。睇埋最近成交心裡會有個大概。
跌緊嘅時候你都唔知係咪底,可以再跌。
反而而家明朗咗,拉鋸緊可以慢慢睇吓
錢嘅野要啲時間,一定會嘈一陣。
不過相信老業主同後生業主都有需要應該問題不大嘅。
公屋私樓供應比十年前多左咁多
sell hk 出名高開既novo都只係4m 1房 早幾年御半山都唔係呢個價

最on9 係依家二手樓反價反到同一手樓 一樣價錢
真係諗唔到乜原因要買二手
koko 個則
koko個則 其實唔差
尋晚先講緊叫聯署局繼續加
御半山係摸頂,睇吓附近啲成交就知坐梗艇。
Novo嗰個位,其實更差。想買嘅去行轉,接受到附近啲設施,同你要用到嘅配套,先好買。
Novo/Koko 甚至係Wetland 個價錢好明顯反晒咗有咩問題
拎位置唔就腳嘅一手同地理位置方便嘅二手比
其實無得比
係呀一手呀 又新呀 但我都唔會搬去Novo
仲未講新舊樓嘅實用面積/間格/用料/管理費
單講一手定二手無咩意義嘅
太古城夠幾廿年樓
但新樓位置,配套全部都west 。
太古城40年樓齡都成20k其實好顛
居民同地段既質素
果度其實keep得好
不過加完咪一樣升 ,長遠睇肯定賺
只係d人怕唔係低位入就蝕姐
而且人工都升左唔少啦
08年fg 先8k 依家30k

最黑仔果班1997年買樓果d 業主去到2010年都回本有賺
香港島
又黨鐵
無得輸
依類大型中產屋苑有價有市, 早排跌市統計, 黃埔花園最硬淨
第一我冇攞方便嘅二手嚟比。
第二你層樓一入住就變二手了。當然要參考附近價格。
至於價錢有沒有反映問題,就見人見致喇。
新樓有溢價是常識吧。
Koko 還好啲起碼市區附近新供應唔多。
1年內?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞