將軍澳私/居上車盤討論區(7)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
天一世一
天一一定世一
天二三d公共空間睇得出d業主為咗慳錢唔keep
噴水冇力d邊又甩油
當然唔係個個care
但觀感問題囉

蔚藍我就真係唔知有咩好
以前夏天睇過
明明唔係長實樓
但大堂都有隻長實舊樓(海怡盈翠)大堂臭味
另外之前其他post有好多巴打踩長實單位入面d殯儀館瓷磚
冇記錯蔚藍都係
唔知點解呢個反而冇人踩

將中冇睇過但想睇所以no comment

monterey好撚正
但我睇過2次
唔知10座定邊座已經樓下大堂信箱位d雲石生晒鏽跡
另外屋苑鐵閘你見到真係覺得久經滄桑
會記應該design好手工屎
佢個位又近海
打風多幾年可能變koko
不過如果西斜望墳海+公園有平野可以諗
個post愈黎愈癲,明明本身傾開居屋細lump sum樓比人踩場傾天晉,好心自己返去主post傾自覺分流
帝景灣 點睇?有無人住過質素點樣
生意好
10m 上車盤
其實將軍澳仲有冇細 lump sum 私樓…新都城都要 600 up 啦
點會無,寶林三寶、居屋、租置大把
本身頭六個post都係傾開呢啲
最平私樓應該係慧安園既
將軍澳一向d樓都係貴 真係要細lump sum 既樓就要去大西北
去半山買上車盤 分分鐘入門盤都10Mup
LP6 都係5.5M
lp6真係狗也不hi
慧安36x 五球中都有交易
睇完慧安園 D 人就想加多少少買新都城

通常係413尺慧安園 vs 363尺新都城 難選擇
都差成半球至1球
其實如果搵開5-7球樓既人,人工過壓測方面好難話加少少買第二到
相對其他樓 將中樓望樓距離算遠
最低位既時候 6M 買到500尺3房慧安 幾低屌 一步到位
抵玩過新都
講起慧安園,之前睇樓睇佢隻35x尺,真係會令人住得好壓抑,雖然新都城都係36x尺,單位都係細,但未去到壓抑
6M入怡心園601/604呎3房仲抵屌
所以慧安細兩房就岩啲5球中又唔想買居屋既人上車
要實際住到人買慧安411富麗420兩房好過
廳既窗太細,房個窗大好多,不過有裝上格床或唔開陽都會搞到間屋冇光咁
富麗成個屋苑都好舊同老好多,唔知關唔關下面老人院問題,慧安園睇樓時感覺後生好多,好多都係岩岩生小朋友先覺唔夠住想搬先賣
起碼叫有三間房,叫做有私人空間,
怡心園三房都算細,兩間細房放唔落四呎床
另一隻則值頭得廳大,兩間細房放三呎床都難
我以前住富麗,睇完慧安園個則就唔會想買
36x呎其實真係太細,你有細路一定唔會選
有時環境既野住慣就唔會係咩一回事,反而會更focus你間屋入面住成點先好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞