將軍澳私/居上車盤討論區(7)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
你都識講係以前
好友話上車盤=10m 樓下
有無AA留個TG, 介紹下東港城建666" 既單位?
美聯幾個假盤
玩野咩,1000萬當你借九成,壓測都要月入8萬幾蚊先過,點會叫上車盤,唔係個個都似你天晉當上車盤喎
黃app就算賣左既盤都唔會落架,想update 快建議睇藍app,紅app 都慢但一定好過黃app
聽講中原最多真盤
利嘉閣落架都快,通常賣左第二日已經無左
2個人 每人月入40k
其實都係叫上車既
都不能否認唔少兩公婆係專業人士 供樓冇問題 反而係爭首期 1000萬樓造9成按揭首期都係百零萬
百零萬
每人都係夾70萬左右
如果有心草錢 其實草2-3年都有
前提係兩個都係半專/專業人士
我賣之前間樓時,其實好多都係兩個加埋5-6萬到
所以呢個post之前都係集中講5-7球樓多

當然如果兩個做年年跳point/專業人士就好快買過千樓
已經過左好難買既時候,講緊我之前6球樓都要比138萬稅加首期,當時未有林鄭plan真係600球樓都比人搶
係 同埋覺得高按揭成數只會不斷放寬
可能好快1500萬都做到9成
正常家庭咪5-6萬一個月 但要睇埋有冇小朋友 有冇租緊樓 供幾多保險 四大長老比幾多家用 食飯搭車洗費 加加埋埋每個月儲到3萬蚊就有機儲到 不過都係難
幾時可以返到去無壓測信用卡炒樓時代
呢個真,就算搵六位數字,兩邊四大長老供樓養細路,都無左一半咁濟,當然如果選擇做衰仔另計

btw 我自己搵呢個數都唔會揸車,算叫做慳返啲,有時諗係住將軍澳間唔鐘飛的仲好過養車
其實除非你全家都要渣車返工/返學
如果唔係 養車一定唔化算
如果同一區返工返學,四個人揸車又真係幾正
兩個人5萬買一千
要好多首期先唔會供死喎 定你指兩個人夾埋10萬?
sor 1999,當然係各自搵5皮
呢排個個抽何文田瑜一,靜左好多
香港人真係好多有錢人
養車錢我覺得同食少餐omakase差唔多
咁老實講我都唔會每個月食餓嗎加些既
我自己公司有車位泊都唔渣車
寧願飛的唔駛自己揸好過
想問下500萬補左地價居屋有冇可能
欣明英明?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞