將軍澳私/居上車盤討論區(7)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
你一定要將軍澳站?
我睇app 都有啲7字尾呀
其實成條線都ok, 但感覺上將軍澳站比較保值
有新買新既話一定係蔚藍既,同埋都睇你鍾唔鍾意露台,唔鍾意可能都係要睇返前兩者,新都城應該保值過東港城既
本身都有少少concern
但真係想買調景嶺雙線
同埋我買三期 其實影響不大
有錢蔚藍,冇錢新都。東港管理好質素好不過價錢雞肋啲。
蔚藍全面贏晒
價錢又唔係貴好多
除非真係按揭爭少少借唔到,否則假設全部供得起都一定揀蔚藍
三房黎講蔚藍個價好貴,反而新都城好多有得揀,但質素一定係蔚藍
東港城望內園同蔚藍方向好焗促,望安寧果邊就唔錯算開揚
8字可以去奧運
咁如果蔚藍灣畔同將中將廣? 我發現好多人鍾情將中
我喺hse28都見到啲,我仲諗緊係咪假盤
7/8字頭
8.5應該最盡
加息供樓好甘
將中最大缺點係黑廁,唔鐘意黑廁既就已經直接skip
將廣就啲人嫌個外型老土似居屋,但起碼明廁部分對運動場/清半方向開揚
蔚藍定位高過將中,將中又高過將廣。可以睇開則佈局同硬件設施。中意咩配套又另一件事
普遍黎講係既 但如果講靚貨 將廣唔會差得過將中 係睇你識唔識得搵
都係嘅。同埋我自己都對將廣有啲成見。嗰陣一手呎價低一節,而每次落雨上去將廣平台啲地台又一堆堆水氹所以就覺得將廣做工差啲,加上有啲單位火箭頭又窄唔係好開胃
睇你講唔講求屋苑環境啦 講既話一定係將中>將廣
但如果講裡面既居住環境 大兩房咁計 將廣d積有埋衣櫃位 主人房又有大窗台其實好用好多 三角形積個款真係有d雞肋 無乜特別都唔好要
呢個肯定既,你見蔚藍都賣得貴
前排跌成咁三房都跌唔多
其實睇返啲相,將廣個大房好用好多同埋樓底高啲,只係係衰在個廳
非火箭廳係咪闊少少?
aa咁講過比我聽
將廣起果陣係2000年經濟差果幾年,成本問題用材係一般但明明將中將廣都係差唔多入伙

我個人就覺得將廣都唔錯
我只睇過一個蔚藍,一陣再發掘吓先
大家覺唔覺得蔚藍啲保養比較差?
如果蔚藍算差,其他20年屋苑,將中將廣你都唔洗睇。
得半新個啲會好啲。
其實將南堆樓我都覺得麻麻
上去睇過 都已經開始殘
屋內幾年粗用就會殘,公家地方應該都仲係靚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞