IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
呢個post assume左d developer 個個打code叻又talk得又有business sense 每日有48小時
其實qa/uat都唔使
dev完可以直接上production
做箭靶...個系統一唔work,就係BA做錯嘢
轉做user
就係冇咁多dev咁萬能呀嘛,同埋就算係咁萬能,做Ba/qa野都要用好多時間,dev幾勁都冇可能即刻「必」到Ba/qa 既output出黎,所以呢個世界先有「分工」呢樣野出現,個人能力幾勁都好,都敵唔過「時間成本」
睇連燈睇壞腦..
現實ba都唔係佢地咁講
又話要識API, logic
識砌埋曲好唔好
全部都係Dev 係度FF
唔好講SA...
BA 9成 dev都上唔到
大把
唔好講到咁專業
有時要教返d marketing同事做campaign同set GA tag
即係阿頭做埋BA/PM嘅工作啫
BA唔識coding 個d冇乜用
得兩種結果
1. 做撚完所有嘢都比User ban晒埋唔到尾/白做
2. 做撚完所有嘢User硬食 然後唔用/無用
見過Ibank avp level可以上到8,9皮一個月
真心 做咁多份工冇邊份要qa
自己廢唔代表你個post無用
慶幸我夾過既BA暫時都無係好似你咁既
有呀我,in過buy side quant位不過failed
著短裙咪得囉
慢慢學啦打it工最重要其實係domain knowledge
QA 唔做即係冇做SIT?
冇做SIT 直接落UAT 一定俾user屌到開花
in house 嘅話好多時都係office politics
個d做business啦,唔洗做BA
internal轉fo dev/quant dev有冇得諗
buy side quant/dev好難一下跳到入去 除非你好撚勁
因為佢做咁多份It工都係做in-house非vendor,係人地公司QA sit 完deploy 落佢公司個uat場,跟住直接user uat,所以佢覺得唔使qa
做User無得比曲狗幻想
做BA多d機會望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞