IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
但重點係通常fresh grad 係咪應該唔使lead咁多會又或者咁大個project 兩個人係咪唔正常
如果你個project冇value added
兩條友都比多
呢個真,有時d project 做黎可能只係為左align with 公司future strategy, eg move to cloud 去off load technical responsibility. 但係分分鐘個cost 同依家in House 搞 差唔多。

但係一搞又會搞到幾條team, 個PM 同 BA 唔吹到個project 點 adding value , eg lower cost , improve efficiency. PAC 根本唔會過,又唔會比resource, 再加上冇逼切性,冇team 會合作一齊去initiate 同 搞POC , 真係坐係度數手指
算正常
咁BA本身就就係公厠行業
班囡屋企都要開飯
點樣唔呃飯食返工為理想?
大把啦
你做consultant firm IBM/Accenture都可以好輕鬆
寫下code 下寫test cases準時又收工
睇你個project size姐
唔係打曲 it佬就當呃飯食
自己就最佳員工 最有責任感
咁講法 user仲呃飯食啦
落個request 然後日日屌你幾時交貨
唔會,你熟左system logic的話你會知front line product點玩,對將來是有幫助的

但問題係core太大,又太多範疇
你專精到幾樣已經好好
同啲地盤佬一樣幢樓我有份起㗎 測量師畫紙傾生意嗰啲人廢嘅 都唔識起樓
呢個比喻又幾撚fit

班code 狗平時又廢又大頭蝦又唔睇requirement又亂9咁黎好意思係度屌人呃飯食 同地盤佬自己亂黎然後屌其他角色既人係呃飯食一樣咁撚on9

無班BA你舊野多defect 又唔撚係跟user 既requirement 同舊垃圾有咩分別

利申:啱啱答完個傻9 tech lead code 狗話翻比佢聽個release 改左啲咩有咩要入個deployment package
勁到
lol
我都想有BA教點樣喺堆interface,由service改到repository layer
BA仲tech過code狗啦,code狗只係底層地盤老粗隨時換都得,但BA係設計師測量師總規劃家無可取替
我見到BA都叫開做呀sir幫手開門
Code狗咪淨係識得copy and paste
係囉,無BA D垃圾曲狗真係食得屎
又唔用腦講野又1999咁
無心踩曲佬
其實做得多講野只有前同後果段
但冇左中間果段, 因為覺得解釋好困難
要長篇大論, 又有D tech字眼 咩class, table, api 人地唔會明
但寫曲來計可能幾行搞店

利伸: 以前都做過揼石仔, 好明白點解會咁
我唔信有實力既dev唔識英文
學code睇resources都係睇英文 上stackoverflow
同我講佢地會唔識英文?
plain language
睇同寫兩回事黎
更加唔好講要開會講英文啦
試過間公司都係咁做,諗住慳番舊錢
但純IT真係同bu傾唔埋
結果都係要ba,不過就bu果度出....
#1其實根本係pm
吃力不討好
個project做得好冇咩credit,起果個係it,帶黎業務效益既又bu
但係有咩屎/delay即刻問你罪
如果bu同it兩條team都好L有性格仲難頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞