IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
想apply
1. 自己own幾個project。就算go live咗有咩enhancement bug fix都關你事
2. 新野就做下design畫下ui介面再同dev brief
3. Dev前同user講尼緊會做咩個flow係點 time line
4. 同相關部門開會。叫佢地做功課
5. 催佢地交功課。趕timeline
唔知 淨係知想準時收工一定唔係做BA
更加唔好講work life balance
有時放假都要跟project
咩industry
Diu 珍 一番到去就埋位諗
差嘅ba係漏音傳聲筒 啲嘢經佢手會混亂左
好嘅唔知 就算有啲做落無問題 但你都會覺得隨時可以做埋佢個份如果俾多幾皮我
Insurtech
唔洗識, 想做就走tester路線去入行
打曲做BA唔洗諗, 好快比人打返落來揼曲
*不如
睇下實際job duty係乜啦
依家好多所謂ba role都係做project assistant 打雜 或者幫手收集in house意見 但唔洗諗點改善
有啲大公司對大公司既integration project甚至對家做埋doc比你
要曬時間同user解釋真係好麻煩
做信鴿
forward d email
除左要跟PJ
仲有一堆打雜野要做埋
UAT, user menu, forward email, handle user case
想apply
User 係美國果排真係做到懷疑人生
同另外幾間機構合作搞緊一個Project。其中一間公司就係做BA / PM既角色,原意係有幫助,因為做一個中心既協調角色,協調到user, fe, be 三者既溝通。

但個Project 做左三個月,已經轉左3個PM個個PM都完全唔Tech,講完都唔明,連API 都唔係好知咩黎。最大獲係而家搞core果間公司個system根本有問題,return啲野係爛哂。同PM講番,其實佢都只係幫我傳話,去捽佢地做野。坦白講連testing 都係我地做埋,感覺呢樣係令P仔最唔爽既地方。
做緊ITBA OT路過
都有遇過啲好既BA / PM,呢啲通常都有啲上下Tech 。識得Filter走啲user天馬行空既requirement,同埋安排啲Test case同時間都十分好。不過呢啲都係可遇不可求
DA放AL?
介紹個fd畀你 你要唔要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞