IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
我自己MBA+Communication degree
不過自學寫程式寫咗幾個APP
所以難聽講叫文武全才
D dev 毒撚淨係識coding 又唔想同客傾
推個人出黎傾
你唔可以怕同人講野, 面皮厚D
英文都要好, 唔好requirement寫到一舊舊

同埋你要大機會預左你做既project係唔知乜撚來, 要由0起步
睇document睇youtube去學

其他knowledge我覺得係可以一邊做一邊學, 唔識technical我覺我唔係問題
但logic你要明
覺得*
好多時ba既角色都係打游擊戰
唔同stage就要fit in唔同既role
但係最core既business communication係離不開
It狗同客互相聽唔明對方講咩,所以咪要ba
BA需要起firewall 知道咩應該講
防止user用不合理既訴求 DDOS到dev做唔到野
咁it係有大把人呃飯食架啦
趁仲搵到錢就努力搵錢
等到呃唔到就要轉行
一間公司有IT冇BA 真係等碌柒 user玩撚完
巴打
我呢排整ETL都煩緊book數management report/fx rate呢堆19野,堅聽唔明,如果唔係老細好耐心好脾氣咁解我聽,我應該又轉左工
SA 要做埋BA
通常啲vendor 出哂事咪就係ba唔識sa嘢囉
唔識都算 又唔叫埋sa同場開會
做得sa點都會識唔少ba嘢
唔撚係呀

點撚樣入到去?
Ibank做緊da/ba位

基本上寫code到presentation 一腳踢
Python, alteryx, sql, tableau, power bi,vba乜柒都要用

d IT基本上唔會做analytics,自己寫sql仲好,因為9成都要再extract多d野

Buiness requirement 用幫used諗埋solution

最慘係要不停working group 同 present
Audit到d data有事又入我數

所以我都諗住轉做data science/quant/IT好過
打曲果個都出撚左去開會邊個落手做
IT狗每日有72個鐘?
其實係啱既
要咁多不同人士組合係因為間公司大咗需要穩定運行先要咁請法
幾錢人工
不過做BA既一般真係冇得HEIR
懶鬼不合既工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞