IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
PM/BA人工就係包比兩邊屌
IT果邊見你PM/BA, 一定無乜料唔會同你講咁多
問深入少少就屌柒你唔識唔好煩阻住我揼曲
老油條果D SA/Senior tech佬, 你一定會比佢玩謝
果D完全用問題, 技術擊到你
USER果邊, 做唔切有咩鑊氣推比你
你係代表IT部嘛, 到時IT DEV, USER就隊你出來
你可以打定辭職信
要平衡兩邊, 又要熟兩邊脾性唔係咁易
屌柒dev send email department head未得
本質上同做雞冇分別
俾人日屌夜屌

得啦得啦 炒哂班BA
啲野俾哂code狗做得架啦
打份工啫有市場咪做囉 同份工過人世咩on9
打和啦super
估唔到引到咁多BA狗入黎
屌呀邊到六皮野manual test 出手咁高 不過其實諗諗下又唔爽,六皮野manual test 應該會試撚死
PM 同 BA 其實做既野有咩分別? 定係BA升title就係PM?
PM 應該係macro manage 個project, 由頭到尾跟足,同埋manage 所有resources 包括計下 要幾多人,需要咩人,個project time line 等等,最後要同high level report 。

BA 係micro manage 個project 裏面某幾part 例如 要係study phase 做 data analysis,design phase 去寫 requirement doc,做 SIT, UAT Test 等等。

冇話BA 升一定係PM
如果個BA 跟過幾個project 都係同一條team /某幾個特定product ,可能最後變左做product manager , 個product 之後所有upgrade / iteration 都係你mon 。

PM 亦唔一定要係BA 升上去,可以一開始就係PMO 裡面做admin 野跟著慢慢升上去做一個PM。

利申:個人睇法,資歷尚淺,歡迎補充
Tech又唔夠tech,拎requirement又拎得唔好
咪撚玩 自己匿埋一邊打曲唔好 要對住班閪user
依家多咗啲Business System analyst / Business Data Analyst 啊,咪即係一份糧做哂所有野之餘又under pay
做得多野即係有野學靚CV
user自己有business side既野做
真,我日日幫BA女女奶閪
做PM/BA 好多野控制唔到 今日唔知聽日事 好多野計劃好 聽日又唔知咩事阻住

曲佬d野自己控制到 呢間唔好做
又可以跳去下一間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞