IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
現實係班傻9 睇撚住個requirements 都build 垃圾
好多ba都係packet loss得勁嘅router

講domain knowledge唔夠user嚟
講programming又唔夠dev嚟

其實user同dev直接傾requirement最到位
(不過dev會被user煩撚到做唔到嘢)
如果真係咁料自己出黎開startup啦
做埋product owner自己build自己賺錢
正解
好多都係呃飯食吹到好專業咁
所以高人工既BA e.g. ibank
domain knowledge 一定好勁 多數做user出身
如果識埋少少coding skills 就屈機
事實係有一大班垃圾BA乜鳩都唔識
100個BA可能得1-2個係有料
真,d order workflows複雜到
最叻撚左問右問, 講緊又唔識, PM, BA都是垃圾
一句講哂就係磨心
要擁有極強溝通能力 同2方面既知識
結論:好柒大壓力
咁QA呢
做梗呢行既ching
入行難唔難?呢行人工好pay嗎
可唔可以留tg 傾下

security易唔易/好唔好做
做database會唔會比chatGPT取代
做緊 Ibank BA
其實都係同User 開會再同 dev 傾solution
如果dev 係好溝通同你同一陣線
就一齊user講有咩做到有咩做唔到
Technica knowledge反而唔係最重要
最重要係你明自己系統 同埋知道user 講嘅嘢合唔合理
要叻既大把CS狗叻過我, d skill 好彩夠做到公司野咪得
垃圾sa留個名
做左成年都唔知自己做緊咩
Ba都要識ETL
要寫glue/kafka
QA 唔同公司好大分別,最冇career path應該係user side 既qa,真係淨係做uat。,不過見uat test lead 都好似有50k 一個月。(dev會話一畢業就50k la

Technical side QA 就好好多,不過而家多數都係manual+automation混合,UI test/ Api test/ Stress test 全部都要automate。同埋條path 一係就專職automation ,一係就test manager,一係轉去做pm/po ,同埋少人競爭d,dev爭崩頭
預咗嫁啦
其實主要係中間有d嗱喳野要搵人做
例如track返進度,開jira,傾resource,無限testing(尤其外判左咖哩dev)寫doc,deployment拎approval
叫user做既話,咁佢自己d野就唔撚使做了
做中間人溝通,呃飯食
ba呃飯食,sa 堅有料
唔好剩係講BA
好多公司成個IT都唔知係做乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞