IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
好似好多囡囡入行做ba
班it 狗好似唔夠膽小呢班囡囡
你係老細你都明D IT佬要咩, 俾條靚女佢地就咩都得架喇
無話點,做野無人夠膽擋你,如魚得水
悶就一定悶,d野可能同tech無咩關係
但你熟個domain 熟regulator 可以安心做到退休唔會比人炒
Data related ? 好易炒特別香港
好簡單就係get the shit done
英國細firm consultant 專湊alternative fund 客👋

本身香港做finance 黎到先轉做IT 大家交流下
不嬲code9人工最低
Ok ah
有啲直接outsourcing 出去,同埋大公司唔會得一兩個prj所以基本上你擔心嘅嘢應該好少出現有錯請指教
宜家做緊個project 成個project都無乜效益 但management level 嘅人想做… requirement又推唔走 好辛苦
專業做緊TMG TME OR2 同AML guidline
識少少MYSQL tuning,JAVA Spring boot。27k得唔得
PM同BA有咩分別?

我係consulting 公司打工,公司有robotic automated testing 所以班consutlant唔洗消磨時間test,專心做implementation,連個客都解散埋testing team 疊埋心水租個bot黎做test
不如請我
本身想講spark
打錯aws glue
BA係用黎workspace diversity。。
Code狗十個九個男 士氣好緊要
Code狗正常都上位 去做SA 同 PM 啦
工作性質 BA 近 PM

SA上SM 比較正路
熟哂你就安心做到退休
PM 無實戰底 開會好易比對家dev 拋窒推job
除非自家有tech底人立即比意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞