IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
人工包比各方人馬屌,比dev屌你豬乜都唔識,比user屌你廢搞唔掂班dev,比pm屌你幫唔到佢手,其實都都真係文員咁款
我都想ba寫doc
老練既BA好鐘意應付呢啲問題既
知班user識乜唔識乜,又知dev大慨說話重心,咪喺度幫手磨爛蓆搵平衡點
冇都冇話唔得既,兩邊做多少少嘢

不過BA唔止包含IT嘢,應該係話IT嘢只佔好少部份,更多既係同admin, 會計, marketing, management 嗰便合作,都多學術性既嘢做例如呢期搞緊Lean six sigma咁
你班能吊BA除左將user講既嘢重覆一次話番比我地It9聽,同埋捽數捽時間問any update
仲識啲乜
ba理論上算係user side同IT兩者既supporting staff
但唔知點解ba成日自視過高以為佢地既存在係lead住班唔識講野既developer
developer兼任到ba但ba兼任到developer既case應該唔常見
6 sigma就變左industrial engineer/process engineer 係幫手做流程優化,呢個工作已經同BA冇咩關係。

但呢d野如果冇專門請process engineer番黎做,叫BA做會好d,一來同各部門關係好d,二來BA幫手做呢d野唔會影響到dev team output (因為主要打code build product果個係dev)
防止人喺大會度暴走都係責任之一
如果做開又點會唔知做咩....

BA 呢個位好難define 你要做d咩, Data analysis, project management, product backlog management, vendor management 都可以係你要做嘅嘢

得罪講句, 公司肯用高過你嘅人工去請一個乜都唔識嘅ba 翻嚟, 有兩個原因: 一係請人果個有問題 一係就你廢
做緊陰毛
Lm
連燈Dev: 洗撚pm ba班廢柴 等我開會屌到班user啪啪聲 我直接對user知佢想要乜
寫下sql砌下excel 又一日
唔好睇得BA咁高啦
咁如果係連仔又可能真係得,唔使ba 係中間
人地做齒輪ba做lube
根本請嘅BA做嘅嘢都唔同
互屌無意思
識幫developer推user requirement既就係好ba
開會果陣BA咪又係縮埋一舊
做到野既BA邊會令到dev直接對user

但BA係都要話dev side講野1999同講野亂發脾氣
ba理論上係寫doc比developer 跟住去build
連登仔一個打十個,無需任何協助
而家有ChatGPT 幫手寫email
鬼佬dev多數冇問題

印度 大陸 香港個D真係CLS
理論上係,但好多BA連自己個FIELD既知識都冇 可能最後寫DOC果個係做左好多年既PM / SENIOR DEV自己寫埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞