IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
其實BA 仲有一樣重要既工作就係問問題,好多時user 唔知自己要乜
,要引導USER 由遇到既問題轉到requirement
另外傾requirement 係要好多時間,大既project,development team 要做開發邊有咁多時間攞requirement,而且有時係買vendor system ,你唔俾清requirement ,有的vendor 連quote 都唔俾你
Ibank avp 可以有80k, vp 100k 以上
呢個價位即係做埋production啦喎
嗰位ching offer 25-30k wor
你以為5 WHY俾成個BUSINESS既人用? 非也
其實只係想俾BA 仔知, 因為得佢地識問問題去令人諗到CORE FACTOR
- 做好buffering 角色,user有10個request ,識得hold 到2046 唔直接射落dev 到,user push 你要識得三兩撥千斤
- 做好filter 角色,user 有10個request ,filter 走其中n 個
- 做好router角色,將dev 或者user 既問題引導比正確既人
- 做好coordination角色,將user或者dev 既要求清楚反映係project plan 或者BRD到,跟足個timeline 令野唔好甩
- 做好商業分析,用最低成本做最大效益既野,呢點係好多BA做唔好既野,因為要有tech底有logic 加有commercial sense 既人小之有小
咁on 9?應該唔會係銀行,因為 migrate 得 ,好大機會係core banking system migration , data 多到 近乎uncountable, 點人手入返?
No, first tier ibank, 一d都唔on9, 有時d野人手入個cost仲平過BA 同成推senior 去開會做analysis, 仲要有爛尾既風險, 人手入你可以預到幾多時間一定做得完
Kafka config下都還好,叫Ba寫producer/consumer 黎收發又好似過份左 PM都唔識寫啦
想入Ibank 做QA,日日做test 寫automated test有 80k 就爽 不過80k應該關開會多過做野
唔一定,好多都要寫埋code
同埋一定係好多個project係手
其實BA 就好似個translator 咁
IT 狗講野 > translate 做人話俾biz user
Biz 講野 > translate 做狗話俾IT狗知
開會隨身帶住KY俾2邊插下就冇事
compliance related 嘅BA 你覺得點
應該好多test 可以automated 同埋會變自由人咩team都要幫手寫test,正
insurtech 你應黎市場需求大所以咁
bank d regtech / wallet 你都一樣會好搵到
D 細公司冇錢請ba / qa, 咪就係it 狗自己一腳踢做返曬
齋做呢d 都呢個人工?不想做曲狗了
你都未試過 會變左user 係咁反口改requirement
dev 做d野又唔align
成件事timeline mert 唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞