IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
同埋點解識accounting就唔會做dev
一個post就否定晒成個market對business analyst既需求
咁你條team d 人都幾勁, 人工肯定好高
一睇就知你唔識野
其實BA人工好睇行業
有D低起上來好低, 有D高起上來好高下

我自己幾年前係bank果時係20K-30K呢個range
(我走左之後有個同事仲做緊, 佢係少數我見過好撚打得既BA, 佢而家應該40K左, 不過我舊老細應該拿緊至少10萬一個月)
你公司D user是咪新入職
所以咪辭工
我主要工作範疇

1. Project Delivery
(Initiation > Study > Design( doc) > Build & Test > Go-Live> Warranty & Closure)
除左落手落腳dup code Build programme 連Test 都關我事
2. Data Analysis (Python + SQL + BI tools)
3. Product Management
4. 仲要知道少少 System Architect 嘅嘢,因為developer 又好vendor 又好,唔會理9佢舊嘢同其他system com唔compatible

我其實覺得BA 反而係要3頭6臂先做到,佢唔會係最專個個,反而佢會係最清楚成個product點用,點implement 嘅人?

希望係banking & finance industry 長做, build up 多d domain , 睇下有冇機會轉出去做consultant
有冇其他連登巴BA 巴打可以 一齊交流下career path,點條明路畀小弟行下

利申:
英國 細Private Bank junior BA
我以前見條accounting team, 禁個制對下一日數日日準時走
班IT狗日日OT流失又高率, 人工又唔係比accouting多, 點解要做dev
唔通因為愛?
你呢啲先係正宗正式嘅BA
香港冇乜公司係咁其實
要做BA都係自己一邊考domain 嘅cert一邊自學tech嘢熟啲design大trend啦
原來係咁 聽落workload都大 無呢個range 應該都無人想做
我之前做過BA 工作公司都分得唔清唔楚
不過BA 分好幾種 IT底同冇IT底
IT底又分 要寫program
Program 最少要excel format vba sql python ETL
Automatic 唧tools Uipath / power automation
有能力寫個網站/ apps 出來 比user 入嘢
Power BI / tableau
打緊曲條友炒左請唔返
你就炒左隨時換第條fg 新女仲養眼啲
Ba黎講一係有communication skills 一係好強domain knowledge

呢個位同pm有啲似看似可有可無
其實都睇每間公司structure 係點

但其實如果user 唔洗做bau野 tech team 唔洗揼曲 你地互相有時間湊大家都可以唔洗要ba

問題係通常做自己野都忙撚到閪咁仲邊有時間同你落ur做UAT
同埋, BA人工高唔高, 都睇佢本身做緊幾多個project既
同埋個複雜程度
我見我舊同事呢排煩緊Libor replacement
慘到仲會走去問其他銀行D人點樣做, 完全0頭緒
連登仔係咁算喇
佢地唔覺得省左溝通時間都係一種價值
translation
想入行要識咩技能會比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞