IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
其實BA係幫developer 照顧user 等佢地多d時間睇番technical 野/做實事
exact7ly!巴打呢句中肯
developer唔會明business knowledge
user都唔會明technical野

呢個先係BA最有價值既位
只要溝通同user requirement做得好, 係可以減低成本
一個出色既BA簡直可遇不可求
呢個位既出現係user唔識同IT9 deal同時 IT9又覺得user 講野1999所以先要你做KY令兩邊都開心 咁結果當然係兩邊都會屌鳩你
客服另一個名
吹水位黎 用黎cut cost時有人炒
做得耐嘅developer 點都識講野
見過好多由一開始唔識表達,到慢慢寫doc, 做埋present都無問題,之後就炒咗ba
外國就算班it毒撚都好talk得
香港就
以前間行試過想咁做 但個engineer用咗時間揍user變相dev又搞唔切變相要請多個人 不如正正經經請個BA仲方便同慳錢
呢位巴打有咩問題想問不如擺上來傾下啦
我唔係太識得用tg, 比較少用
可以既你擺低你tg我再contact你啦
所以BA有tech底好緊要 user講requirement 要諗定technical大約點做 諗唔到點做即係通常做唔到
行agile嘅球證
ba大公司同vendor就有用
細公司inhouse嘅話用ba都嘥氣
仲要諗定technical點做
咁個BA要識做埋solution architect果份至得
Lm
因為以前所有ba都係由tech人轉過去做
本身都已經浸咗好多年dev底
宜家啲ba多數係business degree出嚟
對tech一知半解
其實正常應該係搵IT狗寫
只係我見自己呢邊IT team人少野又多
咪自己整自己控制番

同埋, 好多language都做到ETL既
你講既glue/kafka我未聽過
我用python+一個BI tool整
因為佢係傻鳩ba,寫code根本要知晒啲situation 同rules,所以最熟business 既一係user日日用,二係dev因為要寫system,三先係啲乜都要問人既19ba,如果ba齋睇兩眼就望得明既,dev會睇唔明?好多ba post都係為開而開,一cut budget就cut鳩你,20k?無撚用咪又係炒
我自己番工既經驗
例如Accounting system logic呢類
你唔係就咁同IT狗講呢個數要debit, 果個數要credit, output應該點點點咁
你唔係expected developer會識呢D accounting野呀化
係識既都唔做IT狗啦

不過當然, 點都有類叫Analyst programmer識哂呢D business 同 coding 2方面, 但呢類人係浸左某個領域長時間先修煉到, 唔是咁易嫁師父
巴打 可唔可以分享下第1類要湊客既BA 人工大約幾多?
用story points 幫手卒人交貨
咪用嚟請啲女返嚟俾我哋睇
我自己番工既經驗
例如Accounting system logic呢類
你唔係就咁同IT狗講呢個數要debit, 果個數要credit, output應該點點點咁
你唔係expected developer會識呢D accounting野呀化
係識既都唔做IT狗啦

不過當然, 點都有類叫Analyst programmer識哂呢D business 同 coding 2方面, 但呢類人係浸左某個領域長時間先修煉到, 唔是咁易嫁師父
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞