IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
試過去譚仔都比呀姐問幫手睇睇個pos
唔知係咪個樣太撚毒 明明坐滿人係要問我
最後幫佢boot左部router搞撚掂
仲送野飲同小食
點解唔係屌鳩返D code狗存
屌你所以有咩事都係你咩鑊
幾好 巴打sql / database/ powerbi果D係咪好叻?
IT狗BA:
一天解決一個問題
Coding 狗: 唔撚識寫program 果啲就係BA狗

所以好多developer 都覺得BA 係得把口的低層吹水狗
Google analytics 個啲
好多BA 連 oop sql api 都唔識
一講落手落腳的野 就比developer 大到
我就係 junior BA 要落手做就收硬皮
勿相認
咁如果有backend底轉做ba,有冇得發圍?定都係做developer好搵啲。
咁engineer 都要啦
所以有啲team 會無Type 1 BA, 直接叫user 搵engineer 傾
其實it9 應該做埋 health check, monitor whole SDLC
明明ba係咩都唔熟果個 但係做做下變咗最上心果個其他人就唔柒理
powerbi
BA其實三不象

business果邊你係要review個企業流程然後畀improvements,呢D真係Chief X Officer果類level既人去做先得
IT果邊,review現在個流程,交畀CIO做,如果係data analyst果邊(ie: 發掘下邊D data有意思),權限問題你做唔到好偉大既野,到最後你可能只係review前人執既crystal report點樣把data present好D,定期有新report整到出黎就已經交到貨

香港地好多IT工真係唔好睇title睇jd
UAT
低IT技術執頭執尾
其實老實講developer 能力上應該可以頂埋Ba個位,只係佢地冇時間理呢d line up野/行政野/濕碎野先會有BA呢個位
咁Scrum master 到底係做乜
唔一定
要打破cognitive bias.
不過BA呢d role 好多時係大行/外國會直接融合埋software engineer role
係香港大部份”developer” 都講野1999 先令到BA好似有d價值咁
低IT技術既執頭執尾位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞