IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
有冇BA狗入黎討論下
到底自己返工既價值除左做router仲有咩
返左幾年覺得好多BA都係呃飯食
自己都覺得自己呃緊飯食
有冇咩實質例子點呃飯食法?
做磨芯
係咪聽唔明每個stakeholder背底諗咩同啲野點做?你幫到佢哋make best decision自然會有價值。幾錢幾k呀?
做tester
日日對數字, 清excel, update dashboard
幫公司搵錢
岩岩先有個客叫幫手係powerbi「禁個制」
雖然單野唔是我跟開
我都好想幫公司搵多D錢
係大公司做inhouse收到既order
都係某大佬想做乜乜乜
其實原來全世界都唔撚想跟佢做
但就夾硬做, 留比我呢D做細既CUT COST
出街果陣有野錯就比人屌
話就話做IT
有D同事連API點運作都唔識
好多時做野都係轉達意見/line up meeting
ON99又一DAY
諗得明呀
但老實講 人地user日日做
你點夠人地做十幾年經驗清晰...
點先係best decision 人地最清楚啦
最多幫佢縮到數, 交到貨比大佬
人地屌鳩你前屌鳩人地就唔洗做磨芯
做BA既又有冇咩增值下自己咁
開好多會
呢個職業範疇自己感覺分做2類

1. 做project management 既ba, line up user and IT 9
2. data類型既ba, 整下dashboard/ ETL(坦白講句decision making唔到你來, user都係根據你比既資料攸決定)

最神奇係唔知點解有時搵工可以都叫BA, (2. 有時叫data analysis)

小弟有幸2類做過哂
我夠膽講句, 1. 完全係屎來
講business knowledge你唔會夠user來, IT 9 knowledge唔夠IT來
但你又要做磨心2邊傾, 將business野轉做IT9聽得明既語言來搞
好撚7辛苦
巴打好中肯 依家係做緊咩位?
利伸就係做緊1 招呼下班大佬
見到舊同事考晒PMP果d都係做緊差唔多野
最多比個屌下d vendor
假象令自己以為工作好充實
寫下requirement ,test case開下會 咁就一日
我做1. 果時壓力大得濟仲有些少情緒病
家下去左間細細地既公司做2.

日日準時收工happy

題外話, 做1. 最辛苦既位係, 你連放工都不自禁係屋企諗工作野, 究竟壇野點搞之類, 個人覺得communication skill>>>>>>>>all knowledge
真 做緊1 雖然好多屎有個mgr頂 但佢日日返工都嘆哂氣又失眠 所以都揾緊有冇2 怕佢頂唔順走

利申team 得2個人
換水, 換光管, 買拖板mouse keyboard
得閒整下printer jam紙
出街開會比client/user屌
喺個位就比code狗打電話屌
daily stand-up 就比全世界屌
幫手做UAT.
IT狗main完system / 上完program, 幫手做health check.
做helpdesk support
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞