IT - Business Analyst 到底係做乜

510 回覆
364 Like 29 Dislike
就係要黎執屎湊仔
大家都唔上心就壇嘢唔洗搞
對Vendor 都有牌可以考下嘅 ITIL
如果唔係就得PMP 啱用
唔係所有users 有full picture
正如膠層係唔明operators既routine
但係比requirements既多數係膠層
最後出黎舊野四不像又比endusers 屌老母
所以好既ba可以做到幾方橋樑
call 1x 條友出黎開會,一開開幾粒鐘,根本就係浪費人生,完全無output,只不過有人唔想上晒身孭鑊
想知大家ba salary range 係點
ibank BA 100K都得
細公司12k
開會機器
presentation 機器
研究數字背後意思既機器
唯一一個唔係做IT仔但又要識寫好多power automate既機器
最大好處係呢個位好多人莫明其妙咁佩服你既能耐
9唔搭8但真係唔少得你既位
做BA又話唔到事
出事又要俾user屌
咁BA都有好多種嘅,睇你點add value落個task/project到,唔識/發揮唔到果啲BA咪俾人覺得垃圾(大部分都係)
BA通常business knowledge/system識少少,咁BA同user傾咪可以快啲幫user諗點做enhancement最efficient。同IT deal,IT又會易啲明business想點做。成件事就快咗,大家KPI又meet到 win win win
然後就係無限既互屌
冇話傾唔到既
IT9就拖鳩user, 一肚氣
比喻上係,潤滑油都可以唔熟機器,但機器有潤滑油行得順啲、功率大少少
你確唔確定呀
developer 9成都係講野1999
email 一句正常英文 都寫唔到
你叫佢寫functional spec/ user requirement 慘過叫佢去死
個名好聽啲嘅打雜
除非你有料到 其他stakeholders肯聽你講
developer冇ba咁識表達,大多好掘
ba擅用人話同野獸交流,你可以話佢地做人圓滑啲
係咪真係咁多dev 1999呀 我果到d technical doc都係dev寫,係user manual先比番technical writer 寫,開會都係主導講野,BA變左似秘書mark meeting note。

不過我冇做過港資公司唔sure係咪港資dev先1999
能力上係得
問題係有利益衝突
落手做嗰個就想做少啲
Users一定係想要多啲
都唔洗做打雜工作既
算係埃近中層
我間公司好多都係由senior升上去
睇人架姐 好多dev都好presentable

不過分工上真係要pm/ba/qa 去同Dev合作,唯有咁樣分工個workflow先可以optimise ,冇左是但一個位唔係話做唔到野,慢好多同錯漏會百出咁解
掉轉講揼code都揼到燥,仲要佢上台演講聽人開會浪費時間
肯做既都算係聖人
BA比起上黎一般好脾氣好多,任屌
咁爽
頭先剛諗到
就係一間公司既潤滑油/偈油囉
岩, 果時夾BA基本就係佢地自己同user傾, draft個8成左右既workflow出黎, detail位再我地幫手review同finetune.
真係要做自問都做到, 只係有熟domain既BA會順D, 同埋自己黎會少左專心dup code寫doc既時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞