勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
加拿大除左溫哥華 好多地方都係乾凍
-30 度既乾凍其實無負幾度既濕凍咁辛苦,認真
日日都等喎,-28都係咁等
如果想行stream A最遲要幾時apply
冇可能 feels like -30我唔著衫感受過
香港嘅凍真係不值一提
會唔會客氣左

現實似係:屌你老母,搞個乜鳩stream AB咪又係想要錢,屌你老母PR你比就比啦,玩咁撚多濕鳩野。又話救生艇又唔撚送PR,咁叫救生艇咩?仆你個街即刻開個聯署炸鳩加拿大政府你班仆街冚家剷 我而家天龍人呀,全世界搶住要
On9上星期五凍到一行出屋就流眼水
喺香港咁多年都未試過
咁多位即將離開嘅巴打保重

前程似錦一帆風順
而家講感覺呀
係人都知5度 凍過-20度
喺寒冷地區生活過
一件專用大樓連放風帽,手唔好expose
冇windchill 下係應付到大多數情況嘅
因為乾燥,所以唔失溫下,係冇問題嘅
有windchill 就唔好亂來,真係會死人
所以外國冬天係會睇windchill

濕凍係因為濕咗令你室溫快咗同埋唔舒服
所以融雪時會好凍,唔係話你著多件衫就解決到
香港因為近海,5度大風濕凍你著乜都會凍入骨。

不過唔拗喇,總之係適當禦寒衣物唔會話搞到你過唔慣啦
咁請問你拎個PR同Passport黎有乜用?

唔似支那虫?邊度唔似?咪又係拎一大舊錢黎炒貴當地樓價,過黎咬退休金,留加子女免費教學,有邊忽唔似?
你計得唔岩,EE香港番過三年工會多50分。雖然都係差少少,但冇你講得咁嚴重
要搵錢真係返香港好 之前畢業有加藉既fd 9成9都返曬香港搵錢
留係度都係冇身份等拎 仲要香港大把人才走曬 返香港上位係而家 退休再返黎
加拿大今次真係玩9香港人 行ee 過30就扣分
下?又邊撚度玩鳩左香港人?EE全世界既人都apply架喎,送埋owp又玩鳩你?會唔會似係加拿大除左香港人,玩鳩晒全世界人?
加拿大政府都冇唔俾人走
反而係得你呢啲人惡過狗
一聽到人回流香港就發癲
agger 今年真係唔係特別凍
立場擺左係頭先,
我係覺得移民真係唔係人人都適合,
性格/工種/經濟因素都好影響到適唔適合移民.

但其實退一步諗,
對無能力/無經濟既人黎講以前移民係連機會都無.
依家起碼叫有個機會去試,
可以去體驗下外國生活適唔適合自己,
自己係外國生存唔到,
試完撈唔掂大不了都係番番香港.

但若果咩都一句撻埋黎"你無料移架啦"而唔試,
其實連俾自己試下適唔適合既機會都扼殺埋.

至於career path, 好老實講香港依家都同大陸接左軌,
未來會唔會有好多行業俾大陸人搶job都好難講
你望下醫護依家大陸畢業都當合資格就foresee到
有個台灣朋友最近行ee拎pr,
佢都成日話香港真係好好, 好易拎到pr
佢死谷英文又係加拿大讀書先拎到485分行ee入到pool
香港人pathway已經比其他地方人行既路易好多.
移民一直都係俾有錢或有實力既人玩。
兩樣都冇其實係香港生活先係easy game.
有心走既就讀書,學好下英文,用CRS calculator 計下分,咁會冇咁易失預算
咁又未發癲既,見佢咁自命清高話唔同支那虫一樣,問清楚有乜分別姐

呀,岩岩又諗多個相似地方,同啲支那虫落黎拎左香港身分證再算既情況差唔多
屌你google下都懶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞