勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
想知非數理科畢業,但係香港有一年既Programmer經驗,去加拿大易唔易搵番IT工。
我覺得加拿大並唔係大家想像咁美好 我住左十四年由中學到大學至work permit 再到PR 加拿大印象可以話係由美好到破滅 我甚至想番香港 好彩搵到份好工係大公司

我敢講如果你一個月搵年薪五萬加紙以下 如果係無晉升空間 我建議你可以準備番香港

加拿大係一個藍領嘅世界 我覺得白領除非專業人士 否則好難生存同升上去

隨住移民越多 印度 大陸 同埋本身國際學生 加上本地人競爭係好大 是但一間大小小嘅公司 好少少嘅職位LinkedIn 都有過百人申請

個啲話咩福利好 我唸你無住過加拿大 如果你唔係單身家庭 或都窮都仆街 你都唔會有份

基本上你人工打7折就係落袋個數 税係好重 食飯買野又要比多5到12% 税 宜家tips 都18% 左右

樓價個方面呢基本上都幾近香港

無番多少錢過黎你會入不敷出

溫哥華巴打分享
剛出owp 嗰陣係有預告埋兩條stream
唔過多倫多?
樓價溫哥華同多倫多真係地獄級,人工高唔過香港真係建議留港做港豬好過

如果唔鍾情呢兩個地方可以揀其他省過下平靜啲既生活,但相對娛樂就一定小啲
垃圾留係香港出膠post 啦
人工高唔過香港真係建議留港做港豬好過#wail#pig

會衰過大灣區?
睇你向邊面睇,睇錢就好似上面啲拎完passport回港撚咁,大部分工種香港都係高人工啲。講自由就一定係加拿大好啲既。
以為美國先會咁 加拿大需要咩? PR咁易攞
大灣區不了

不過希望大家過黎前可以知道前面條路
難聽嘅説話總好過番唔到轉頭
如果15-17 係香港讀一年post grad 係咪都行到stream b?
其實鬼妹都有加拿大護照㗎
香港男女過到去可以溝鬼妹 stream C
Manitoba 真係有可能
開間Franchise當投資移民
岩嘅巴打 其他省就平 不過就農村咁款
Alberta 近期係咁搶人才 啲樓價係溫哥華一半
都差唔多啦 主要習慣左
個生活水平差唔多
好似多d工
Steam B 都係經OWP 㗎喎
應該係話EE 啊嘛
2012無了
繼續9up啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞