勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
咁我會建議直接stream a 或者bno 去英國
仲有stream D
加拿大大把死窮撚鬼佬鬼婆 俾幾皮野假結婚 見唔少
草原省同北部地區搞lmia同pnp唔難
你話bc同on就唔駛諗 有興趣去寧古塔住十年八載可以考慮下
有車的確可以唔著
無知真係恐怖

住香港四十幾年,從來無着parka/ 羽絨

加拿大落車行去tim 已經要parka
咁就唔關個溫度事啦
根本唔洗擔心
Stream a/b 好快有review
之前都係有人講淨出owp 未出stream a/b
點知半年後即有條hk pathway 出嚟
睇你住邊姐 住中部三個月都係咁
依個其實唔太現實想法幾好,但係首先其實佢唔係結婚就得,加拿大係同居配偶擔保,條件係同居住夠一年,而擔保人都要有一定要求,例如係信貸紀錄良好,冇接受政府資助之類~ 所以符合要求都幾難
你香港屋企有冇開暖氣呀?九唔撚答八

加拿大真係包容,你啲咁既弱智都收留
你問:你去到加拿大冬天可以唔著羽絨大褸?
我答:有車的確可以唔著

關喺香港都可以揸車同開暖氣咩事

係呀,百事有D可樂添
係香港你仲可以講廣東話都搵到工
加拿大事但搵個本地學生d英文都好過你啦
人地都可能未有4000一個月
有排都未輪到你
啲移民post真係見盡香港地乜人都有
Can't agree more
個撚個都講到移咗民就身心健康
其實嗰班人只係嚟咗一年左右
大把人冇諗過未來10年嘅生活,career path
每個月剩到幾錢,儲唔儲到錢買樓

呢幾年移民門檻實在太低
個個話移就移
好多人淨係睇頭幾年易唔易攞PR
講到自己嚟到就躺平輕輕鬆鬆
完全冇諗過自己40歲嘅時候會係咩環境
窮撚係香港都可以凍死

利申無車
咁咪答咗你囉香港就係濕凍又無暖氣,所以冬天惡頂過加拿大囉
可能你喺香港有暖氣啦我窮人無吖嘛
如果係窮撚,嚟到加拿大都係窮
呢個係嘅,唯一唔同佢住好d,basement 都會好過香港d 劏房

如果係香港撈唔點,橫掂都儲唔到錢,咁不如趁後生嚟加拿大試下。

風險係有嘅就係冇得好似香港咁退返屋企住。
好處係加拿大做基層工都生存到。
如果想搵錢,就唔好去加拿大喇,香港表面數一定好搵過加拿大。

30歲窮撚,同22歲剛畢業嚟加拿大面對嘅嘢會係一樣,住basement,冇錢儲,唔買車。唔同嘅係剛畢業行stream B 捱一年,而30歲行ee/pnp pr 2至3年。

之後有冇車有冇樓,就真係睇個人造化。不過感覺上加拿大窮人有車有屋都係大有人在,而係香港對於中下層嚟講係絕望,所以我覺得基層如果有少少儲蓄,都應該去外國試下,點都好過係香港。
咪鳩up水人去啦到時無review 就兩頭唔到岸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞