勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
認真討論,理性分析

加拿大移民局🇨🇦宣布咗Owp擴大範圍至
畢業10年內都可以Apply

但係StreamB 有一個要求係5年內畢業先可以
Apply 做 PR(永久居民)

換句話說,啫係 14-18年畢業嘅朋友仔
只可以拎OWP, 再行EE技術移民

但係唔好以為EE好容易申請
最新一次嘅EE邀請分數係489分
可能好多人對依個分數冇概念

以14年畢業為例子 30歲 大學畢業 英文CLB 7分
係加拿大有一年工作經驗
佢只有434分 而上面嘅例子條件已經算好

有興趣可以上Canada官網睇下自己EE幾分

所以大家量力而行三思而後行
移民係大事,唔好見人去自己又去
到最後可能曬時間曬精力曬錢

最後祝大家移民嘅順順利利,希望加拿大
移民局更改StreamB 嘅要求,令更多香港人受惠
呢啲post就似樣啲啦, 真係用owp去咗就奶曬嘢
過30歲仲會逐年扣分
冇錯,而14年grad應該差唔多30歲,就快開始倒扣
除咗ee 仲有省提名呢條出路嘅
但就預咗lock死係特定省份

如果你有儲蓄,足夠加拿大生活2-3年,然後經pnp申請,一樣可以行到pr。
相比其他地方,你3年內可以搵工,好多時人哋的wp都係一年半年。不過都係要計分,唔同省有唔同玩法
講埋PNP
換個角度諗,加拿大都係想要後生仔或者係人中之龍過去人地都計過晒利益嘅我諗~
pnp都難架,好多條件限制,個僱主唔幫你搞就拜拜
好警世!
玩得計分都係撚屌
順帶一提
PNP個個省份既要求不一
亦可以一年改一次
按個省缺乏邊類人材咁
Pnp 唔太熟,但係佢叫省提名,係雇主擔保,有Pnp 可以係EE度加600分,啫係一定抽得中,但係pnp 太多限制, 可能仲會有人買工,you know
30歲呢批真係會有d唔上唔落
stream B冇份
儲蓄又未必足以買樓直接安頓

相比d剛畢業,呢批應該有錢但等pr要捱幾年
並唔會係夢想般有樓有車唔使點做
可能開頭都係要租屋,人工大部份貼租,再補少少積蓄填生活費。

但係加拿大起碼有3樣嘢好
1.言論自由
2.住大d
3.長遠計社會保障好過香港n倍

如果你係基層
係香港搵3萬以下
過到加拿大生活質素應該係有顯著提升

如果你係中產或有返咁上下儲蓄
夠決斷賣樓抽晒d mpf 走佬
過多嚟住大 house,有車,35 hr/weeks 亦不是夢

如果你剛筆業白紙一張
唔使諗,揸緊最後stream B 機會
借好籌好搵一年生活費,1-2年後你已經可以有外國工作經驗+pr,好過喺香港磨
始終加拿大唔係善堂,
佢係要年青既人口勞動力/專才去支撐社會.
所以加拿大係對17or之前既苦主
係assume你係有能力行到ee/pnp.
都係嘅
唔會好似stream A/B 咁冇風險,
曼省好似好d,唔知做半年定一年嘢就申請得,唔使睇工種。不過就要有決心lock 喺苦寒之地幾年。
不過咁,外國d凍其實又不及香港濕凍,而且室內有暖氣
-20度好恐怖咁,但其實香港5度濕凍仲攞命
PNP+ee係出路嚟嘅
但係關鍵都係要搵長工full time,風險亦喺呢度
唔同stream b 幾年儲夠鐘就pr

最差情況係要預齋行pnp,然後最2-3年一份基層但穩定嘅長工。對於有儲蓄嘅30歲打後,應該唔成問題。但後生或冇足夠生活費頂2-3年嘅,呢條路都要計清楚數。
OWP + Stream A 都可以架, 讀D Postgraduate diploma 符合Stream A 咪得囉
我識得嘅,大部分4 0歲樓上都係咁,仲係part time study only
stream b 唔包即係叫10年內畢業嗰d 做完嘢就躝

除非本身計啱數玩ee 都夠分
如果唔係當體驗人生玩幾年好走
有錢有儲蓄個批反而只係時間問題
pnp 2-3年
stream A 讀埋書又係2-3年

不過stream A 風險較細(除非畢唔到業/遲畢業)

有信心 搵到工 PNP/ee 做嘢收錢等pr
有錢而又讀到書 stream A 貨金/退稅等pr
你搞錯咗PNP同LMIA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞