勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
pr時5年內畢業要求冇改到
當你25年3月過去
即係有不足年半時間安頓及做夠1560小時
我係你就會盡量早走
而家已經plan 定租屋/調錢/銀行開戶/考英文嘅嘢
唔好睇少呢d 嘢
去到外國,由住址證明,銀行戶口,credit rate,sin,保險 全部都係零開始,一個月安頓好晒已經好唔錯,然後先開始正式搵工
同埋時間要預鬆,萬一中途laid off可以有後留搵新工cover 時數
最後仲要諗埋plan b,當一個唔好彩stream B 唔得,度下夠唔夠時間ee/pnp

將呢d 嘢list 好時出嚟,然後逐項accomplish
入籍/ILR應該冇得俾錢特事特辦
Renew passport就得
owp唔俾當地讀書
你條撚樣真係唔屌唔得

唔講唔知好多港豬將PR同citizenship撈亂
https://lih.kg/3297325
bno都未有人完事
何來九年
你on9架
仲有如果係行BNO 5+1
仲要預有幾十萬香港人同你同時間夠鐘入籍/ILR
要拎到BC都唔知要幾多個世紀後

直接stream A啦
我幾時講過嗰個Youtuber申請人係用BNO Visa入籍?

再者都有唔少人用Tier 2轉BNO Visa
Tier 2可以用簽證年數waive到申請ILR嘅年數
挑,咁即係叫人過去交租, 你話交完攞到pr都好啲, 如果唔係就真係燒錢啦
BNO visa就正, 啲人未落地就掃幾間, 不過連登啲小朋友唔係好明乜嘢叫資產
但係都唔緊要啦,都有個bc呀
原理上佢可以owp後再轉學簽
不過以加拿大做嘢速度
呢度又唔知要搞幾耐
搞左5年又番香港重新黎過 唔好以為有外國經驗番香港就可以叫價高啲 班“留港偽黃人血饅頭愛支仔”同藍絲好撚眼紅真黃移民撚 你5年後番去 佢地實玩死你 除非呢5年你變左個專家 若果係咁 你更加冇理由回流
你再click入去"You can only pay for a faster decision on certain visas."睇埋先
https://www.gov.uk/faster-decision-visa-settlement/eligible-visas-when-applying-inside-the-uk
ILR/入籍唔喺呢個list入面

Exac7ly 想睇下d有用野就追左幾版都仲係互屌緊
要有英國血統/退伍軍人
BNO Visa入面有呢啲condition應該1%都未必有

仲有
細路唔會有得獨立申請ILR
要跟主申請人(例如父母/監護人)
就算有得特快申請都好
不如試想像吓有幾十萬申請人一齊申請特快
HMPO可以做得有幾快
只係想話有特快呢樣野
唔係講bno
"There’s a limit on how many people can apply for a faster decision. If you’re not offered the option to apply for a faster decision, you can still complete a standard application."

就算喺個list入面有得行fast track,首先都要視乎申請人數,再得到UKVI批准同決定
行到fast track應該都係人中龍鳳
濕你老母咩
過年果陣乾撚到閪咁
呢排天氣暖咗濕度先升番
講到濕凍英國先係冇得輸
純粹想拎多本passport
以前返咁多份工都有唔少人回流
過咗加拿大一段時間喺
冬天-20度等巴士已經慣晒
冇風唔濕嘅話係okay
但前提要著夠衫/習慣手插袋/唔好on99玩電話
香港d 衣物冇撚用架

香港d 寒流(6度以下個d)加埋濕&風
感覺上惡頂過-20冇風著夠衫唔係冇理由嘅
香港冇暖氣,禦寒衣物唔係for 極寒係原因
但係濕係最關鍵
濕個感覺係着多多衫都解決唔到

呢度-20度反而係會乾
冇風唔失溫
外面一件有毛毛冒大摟(唔係香港個d!)
裏面一件長袖冬天衫已經頂到
真呀
香港寒流後頭一兩日先攞命
明明出面已經唔多凍
但室內仲係雪櫃咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞