勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
加拿大撚狗咁撚
真 明明凍親都乾
啲踩港撚搵少個位踩港都唔安樂
佢最大嘅資訊,就係話你知兩個人打份普通工,冇乜生活技能,都可以喺多倫多dt生活到一年
仲有閒錢周圍食辣拉麵飲4分咖啡
關得門啦
長開只會益左D支那狗
佢地傻到凍熱都唔識分,你估佢去係加拿大會做到d 乜,連有無工開都未知,,,加拿大係為左乜野攪咁多野呀,貪你靚仔咩,貪你有錢帶過黎燒,就唔好講到加拿大咁易生存,個d 咩香港仲凍個d 傻西,加拿大政府最中意,高職位你做唔到,低職位你又唔肯做,你咪齋鬥燒錢囉
我聽講個豁免係要有過往三年報稅紀錄先可以買樓
咁其實同拎咗pr先比你買樓跟本冇分別
好多工鬼佬唔肯做
但香港人捱到
做倉 派件 超市送貨
一定有4000
其實凍咗幾日,有咩咁
我重去咗滑雪
凍得一日 唔好嚇鳩啲人喇 平時-10度內都唔係好凍
家和仲吹到好勁咁,今朝起身一睇,屌
非吹奏純粹分享自身經驗加睇法
我係5年內畢業 所以行到stream B
本身英文底差 Dse英文3 過到嚟裸考CELPIP最後clb都算高分
睇返自己英文底諗返原來英文無想象中咁難考
再以自己30歲以下 大學畢業 香港做咗2年嘢 加拿大當做2年嘢嘅條件計 EE其實會有467分
最重要搵到NOC 0AB 而家改咗好似叫type0123 嘅工
但身邊絕大部份朋友都搵到office工 有一半仲搵返自己本行

如果10年內畢業 即係係香港做多咗幾年嘢 當4年工作經驗 只要溫下英文去考clb10 而speaking難d當拎8 即10 8 10 10 一計已經496分
如果你係asso升返degree 學歷認證會當雙學歷 行EE會再多十令廿分=超過500分
而家因為疫情耐無抽EE所以先排到咁高分 疫情前其實都係大概450-460分就入到pool

要過嚟就算覺得難/有風險都會過 仲俾緊藉口自己嘅其實都無乜決心 咁你格硬過嚟只會覺得係捱 唔會真係開心同享受呢邊生活

而家係呢邊生活咗差不多一年半,有嘢想知再講
階段性勝利
想睇師兄示範一次-20度係outdoor活動2個鐘
香港濕凍仲凍
你/你朋友咩本行
想要短期勞動力
好似日本特定技能咁,做夠5年送你返鄉下
姐係呢2年收得太多垃圾老屎忽
想要有料老鬼/後生仔
香港人=有料
Business/marketing/IT/admin 之類
其實過到嚟唔一定要搵返本行
搵份適合自己嘅工更重要
呢邊每一行都有機會發展 不過難發達係真
呢邊西人/大陸人之類效率好低
香港人工作效率+兩文三語的確有優勢
當然一開頭唔好幻想一嚟到份工又好人工又高
但你想搵份夠生活 又符合移民資格嘅一定有 但未必係你本行咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞