勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
香港d 寒流濕凍係死症嚟
做咗咁多年人一路都習慣唔到

加拿大嘅凍第一次感覺係cls (個時仲以為香港帶來d衫搞得掂)
後來換返本哋人著個d,學識唔好凍親手/頭
等得幾個月巴士已經慣晒冇感
仲有屋企個fire place好野黎
初初笑尻佢地啞位
用落先知咁正
拎以前講 而家香港向支那看啦,仲以為好似以前外國人咁馨香咩

你一個識咁做,大把人識咁做,你估到時自己仲係有外國護照天龍人咩 諗野真係好撚天真
想去外國退休喳
冇唸過天龍人嘅概念

支那人蚛蟈夢唔係拎外國護藉嗎?
唔係個個都係咁嗎?
你覺得自己人係中国人咪得 祝你香港發大達
i am hongkonger
一開始仲分唔到你曲定直
但係起咗下你底又好似係炒樓人士嚟
炒樓唔該行遠啲啦
我冇炒過樓, 我買咗唔賣㗎, 淨係放租畀人
香港既凍你係會覺得凍病
外國既凍係會凍死人
你諗住玩嚟呢到玩呢套死撚硬
呢面好保障窮人
如果你預著租霸蝕都蝕死你
唔好咁天真以為加拿大有錢大哂
呢面係真共產左膠社會嚟
我梗係冇咁笨七啦, 收租梗係香港最好啦, 有完整的法律程序, 仲有專業嘅團隊幫你收樓
18年 grad 可唔可以喺香港讀定個master / diploma 去reset 個5年內畢業申請stream b?
定佢淨係計degree grad 個年份
潮文召喚
lm
攞十幾萬讀一年master 仲未計生活費
未計讀完係咪真係搵到野做
呢個risk 起碼抵得上30萬港紙

你估14-18 grad 要用fg人工儲錢係咁易?
未計幾多人19年兩老係廢藍而要搬出去又儲少左錢

利申 兩老廢藍 但為左儲錢過左兩年非人生活
結果都係揀bno 算
好似得
係得等pr唔可以
PIN THIS

排過加拿大Express Entry,解答下大家對EE嘅問題
https://lih.kg/jzsNOS
申請pnp 唔需要個人留係加拿大未聽過
可能揾資料果陣睇漏眼
有冇link 可以提供吓睇多d details?
e.g. SINP
PNP唔需要僱主擔保
你講緊嗰個係LIMA FOR WORK PERMIT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞