勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
stream B 基本上已經唔使諗,除非上年/今年/下年畢業

ee/pnp 真係要計好數
加拿大租金冇香港咁貴,但稅重人工唔高
三年就算你搵到工,都要預咗燒一排銀紙,盡快收支平衡。當係喺香港搵below 2萬搬出去住,但住大d 咁上下

錢搞掂就要評估風險,搵唔到短缺工種嘅話,就馬死落地行乜長工都殺,捱三年。得閒去indeed 望下,了解各省優劣,再決定去邊個省。

所以有錢真係揀stream A, 而家申請都已經好抆水

如果怕風險而有bno ,直接去英國啦。
我反而唔係好明點解咁多人失望
stream b期限係去到2026年8月31 wo
當你又要搵工又未必一年儲得哂15xx個鐘,比2年你
即係2024年8月或之前畢業就得
而佢係2021年6月宣佈有stream a、stream b
咁就算你一早bachelor畢業左,你都有足夠時間去求其係香港用10幾萬讀一個master係2024年8月或以前畢業
點解個時唔好好把握時間?
貪心囉, 十幾萬讀一年都唔肯付出
仲係香港讀master...直接加拿大stream A啦
stream B 失望係可以理解嘅
2021年剛公佈個時係先公佈2016 後畢業可申請owp,當時講明講pr pathway 再之後公佈
之後最急最願意走個排已經入晒owp
但之後公佈嘅pr pathway 卻係5年限制,即係2018年前嘅人都用唔到。
所以最信加拿大政府個班反而變咗孤兒仔
呢到的確係有政策漏洞。
如果真係太難就算啦相比之下英國嘅門檻真係低好多,你有張BNO嘅話,無論你幾多歲,技術水平如何,肯留六年就得。如果係後生仔去讀個degree + master嘅話,真係幾乎送個籍俾你
上個禮拜差啲涷死喺街頭
Stream C 全面進場
女:搵洋腸嫁
男:轉Gay做0仔
你喺英國講下笑就得

加拿大既涷真係唔係人咁品
一年得3-4日係咁 其實無咩大不了!
做0仔既話 怕唔怕全身有窿既地方同時比人齊發
未黎真係唔建議黎
係室外留多一陣都全身凍傷
揸車都冇用 條路跣到閪咁隨時命仔都冇埋
唔係好同意
你香港3皮都冇既你都好打極有限(講緊可能係你年資唔高)
黎到呢度其實你都唔會撈得掂
同埋呢度向上游既機會好低
可能做幾年都未有4000一個月
唔通真係好似出面d人咁講做tnt咩
做幾年俾你升到職其實都係做高級執貨

出面講到生活好撚易
係既你住親都係basement永遠都唔渣車都可能得既
但sorry就算係咁你d錢都只係岩岩好
唔好諗買野儲錢
後咩生,我身邊都大把人到中年咁啱又讀咗個part time degree 就屎忽撞棍可以行stream b
咁佢主要想要三種人
一係後生
一係肯課金讀書
一係專業人士

好撚有錢果啲唔討論啦 佢地去邊都得 有冇owp extended/ steam ab 都唔會影響到佢地
同意
多倫多今年還好
好易解,即係一係你好後生,一係年紀唔大+肯上山下鄉
同香港一樣 如果香港唔痴父母住 一樣冇錢剩 生活成本仲高過多倫多/温哥華 係香港撈唔掂既人 黎到加拿大一樣撈唔掂
揾我?
寫實👍🏻
我喺多倫多未試過入室內之後唔想除褸
香港冬天至少有一兩個月喺屋企都要著褸先暖

室外著咗羽絨都好少凍到呼吸唔舒服(講緊前年最凍負28度,都係耳仔凍到紅),反而香港就試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞