勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
咁即係2013年畢業先得定2012年畢業都得?

因為畢業通常係年中或者年尾畢業

同埋佢寫係 in the last 10 years 唔係 within 10 years
好似仲有條數係立即香港讀書?
無暖氣同濕凍又有乜關係?知唔知乜撚野叫體感溫度?
好過蝗蟲,而家呢班香港人自命高資產高智慧全地球搶住要
你黎試下-10度室外企10分鍾
當冇啦
不過調反轉諗如果本身已合資格有OWP
呢2年唔嚟,咁而家都係唔會嚟
呢2年唔諗stream A ,而家都係唔會諗stream A
所以得反要諗嘅人係
1.2013-2016畢業個班新合資格OWP 而又冇bno 去英國嘅人
2.呢兩年畢業可以行stream B個班
是但啦你怕凍怕落雪咪喺香港生活囉
係啲廢人先會移完民又怕有更多人跟機搶佢飯碗嘅姐
If you have a graduate or post-graduate diploma or certificate
You must also have completed a post-secondary diploma or degree (from Canada or from abroad), as a prerequisite to this graduate or post-graduate program.

You must have completed this prerequisite diploma or degree in the 5 years before you started your graduate or post-graduate program.

即係諗住喺香港讀一年master之後行OWP + stream B 唔洗諗了? 除非你個bachelor 係讀master 之前5年內?

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/hong-kong-residents-permanent-residence/eligibility.html
真..13-16如果無特別技能/工種唔渴市唔建議黎温哥華同多倫多,真係有心想住加拿大就去d偏遠省份做番一年半載野去apply pr
Master 唔洗5年內
又唔係奶野, 個個都係咁計分
係去前要知面對咩競爭 / 計分法啫
EE外都仲有PNP
呢幾年,香港大學 grad,仲去唔去得
Stream A ?
當賺吓外地工作經驗囉
其實唔係好凍
Stream A 個個都行得咖喎
其實加拿大係冇死錯人
有福利係因為有交稅
失業有救濟,係因為你有供ei
子女有良好教育,係因為有地稅
老咗有退休金,係因為你供咗cpp
買嘢有gst,炒股投資會收你capital gain,返工會徵income tax
佢真係唔驚你躺平

不過講又講
全世界都係咁架啦,係香港咁撚怪胎
其實點分stream 幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞