勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
5年內畢業做左2-3年嘢冇話咩本行唔本行
咁嘅天氣點返工?
仲有超級市場開唔開?
Hku都多free rider
不好咁多幻想
垃圾另計
邊有精神分裂, 都不知幾清醒
愛國是工作移民是生活啫
咁終身做TNT嘅人老左咪冇錢交租要訓街囉
頂硬上5年後返香港咁點睇?
咩叫 stream A 貨金/退稅?
貨金係俾學費,咁退稅係咩?
當三年walking holiday
比家超hello HK唔夠人搶人才啫
洗唔洗搵咁多人唱淡
喂 唔好意思呀 岩岩有野搞唔記得覆你

見你比人話似支那虫就發晒癲咁追住黎咬,就陪你玩下

想問下除左你聲稱既福利,拎外國錢黎買樓又唔當會炒?你條濕鳩一條就可能唔當既,但你拉埋1/3黎講,咁個impact就大囉,同溫哥華同多倫多啲支那虫買大屋有咩分別?

再講福利,小朋友讀書要交稅先讀得?!咁好撚多小朋友絕學喎

同埋好撚驚加拿大職場生存唔到咩?返香港囉,我又唔介意 不過係要笑鳩你

同埋答我問題咩姐?順風車大種乞衣,拎PR同passport黎做乜姐?
A係讀書
B係做野
完全唔同
九唔撚答八,有話唔比你走咩?笑鳩緊你同支那虫一樣咋
講多句收工,你咁既答法,同啲支那虫黎拎綜援公屋,之後指撚住自己個鼻大大聲話「我合法,邊撚度有犯法呀?!」一樣。係,合法還合法,有冇道德又另一件事,個人修養個個人都唔同,亦都無意去矯正/改變你,可況你合法架嘛,邊有錯 不過香港同加拿大暫時都有言論自由架可?係要講啲你唔岩聽既野,你又真係咬撚到我咩

祝你返香港大展鴻圖啦
你都on撚鳩
0度有風你企出街10分鍾都變雪條呀
香港濕凍辛苦係因為香港d樓唔保暖咋 出街根本唔撚凍
你好無知
講到尾,移民不嬲都唔是小事,有辣有唔辣。

黎之前/想黎 諗清楚自己點解要黎,做下research。

例如加拿大搵錢無香港咁多,稅率高,天氣凍,夜生活無香港咁精彩 etc.

想黎既原因/好處e.g. 自由既空氣,政治原因,體驗新生活etc 你覺得加埋比缺點大就黎啦。黎得就唔好哂時間口水屌D已知問題。記住加拿大從來無逼過/求你過黎。留港定移民都係條路自己簡,仆街唔好喊。

拎passport 就返香港我就覺得考慮清楚啦,3-4年都唔是短時間。黎到日日心理上度日如年,時時刻刻倒數緊幾時返香港, 仲可能會不斷拎加拿大同香港比。個人果幾年都未必過得好開心。
有心留港既不妨問下自己其實本加拿大passport 真係對你咁有用?值得花4年時間係一個你唔鍾意既地方生活?
-20一年有幾多個月會咁?
你失智架?講緊你返香港發左達返黎加拿大喎

哦,入完藉留加子女又當國際生,你睇撚明我講先出黎咬人啦

癲撚晒咁對眼好似睇唔到野咁

咁你拎到PR未呀?我失敗啲,要留加做政府工打雜,又無機會比你拎住passport住我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞