勸世!加拿大OWP人士行唔到StreamB唔建議黎!

548 回覆
1303 Like 42 Dislike
StreamA 係去加拿大讀書, StreamB係做野~
你依啲離地撚肯定未試過外國凍住等巴士
室外室外室外室外室外室外室外室外室外室外室外室外室外室外
笑撚死,濕凍撚
-20度着唔夠幾個字就可以有frostbite , 手指凍爛
濕凍5度最多咪流鼻水,最差無衫着都可以跑暖個人
-20無衫着再跑,耳仔都甩埋
你條柒頭都幾撚多聯想

溫度又拉埋暖氣,而家又拉埋飯碗

柒撚左認咪算,你呢啲死都唔撚認錯既撚屌去到加拿大等比人收皮
你咁都睇唔明不如留番係香港算啦
仲話自己大學生
咁咪出左先去囉
你係日本仔?
你上網搵條片睇下先
但果日正正係天色最靚嘅一日
同埋唔係d當風位嘅話體感其實唔係好凍
冇winchill -20度有適當禦寒衣物,保護好手面,唔會話真係好凍
有winchill -5度都好難頂
0 度融雪濕凍,好撚凍凍入骨
香港5度有風有雨,好撚凍凍入骨
呢個相對小事,你唔做傻事凍你唔死

但係攞唔到身份會好撚折墮,做雞都唔掂呀
(仲要owp講明唔可以做雞)
加拿大本地經驗計到CEC 唔一定純EE個分
真 人如其名
我以前喺香港冬天都唔洗著褸
https://www.singtao.ca/6166386/2023-02-06/news-【專家回應】救生艇計劃放寬工簽政策++家和總幹事及移民顧問詳細教路/?variant=zh-hk&appedition=vancouver

利申16/17 grad,照佢意思,即係我地今年讀個受認可嘅[post-graduate diploma or certificate for a program of at least 1 year]再喺新OWP deadline前畢業+apply到OWP就行到stream B?
香港人真係被寵壞既小孩...

不嬲唔同國家既人去加拿大移民都係靠EE/省提名

個個都係咁樣做

哦,而家見你香港人慘,俾幾年優惠plan 你地

優惠夠咪行返原本個方法好正常

然後d 香港人就會話:

哎吔,無優惠我唔識玩喇,點搞移民呀?

以前去加拿大既香港人同其他國家既人:

Am I a joke to you?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞