Steam Deck香港有得Order (13)

995 回覆
6 Like 2 Dislike
大過iphone
用外接手掣嗰日冇咗反應
㩒到home掣,出到game外面有反應
喺game入面冇反應
要restart隻game先得
究竟咩事
我更正,係唔止外連手掣
用本身啲掣都係會咁
Same玩玩下個掣唔可以斷connection 或者開左game先連手掣
似係佢本身嘅缺陷,希望可以第日靠update fix返
即係冇得救?
打打下郁唔到
俾我㩒home掣都暫停唔到㗎喎老細
咁啱save唔到咪仆街
想問最近Steam OS update 係唔係有問題?Emudeck 個CEMU 模擬器update 完後lag 到痴線
試吓reboot 部steam deck
或者完全關機再開
買左64gb 再加512gb sd卡裝windows 10
但係依家steam OS 又唔夠位,sd卡又太多位剩
Sd卡有冇方法可以分d位去steam OS用?
想知師兄裝windows 有咩用
想評估下我都好唔好留啲位搞
64GB 機強烈建議換SSD , 會開心好多。
另外,真係唔需要裝windows ,張SD 直接裝games 就得。
所以先想參考佢裝嚟係唔係有咩特別用途
玩fifa
但係依家反而steam os 冇位用
有冇setting可以share
先跟呢個片段,set 大swap file (呢個對任何game 都有幫助,set 一次以後其他遊戲都受惠)
https://youtu.be/od9_a1QQQns

Hogwarts 隻game 個相容性set 做 GE proton 7.49
之後跟呢條片set
https://youtu.be/MRIUV4Bhi1I

(睇落好似好複雜,但做落其實好簡單,照跟步驟就得)
用黎裝 xbox app 直接行game pass d game
搞掂了
搞左成晚成功將sd卡分200gb比steam OS
有冇DOCK o既type c出到dp alt, 我見市面d dock都係出HDMI/DP
想知點解玩哈利入game load咁耐
頭一次入game 係耐,之後冇事。
另外想問下steam deck係咪冇得share畫面比fd睇?因為我裝左discord,但share 畫面係黑色
可以。
steam deck 同時 按左面steam掣 + R1 截圖。之後按steam 掣 > 媒體 , 將d 圖上傳。用手機/電腦/steam client 去你個account 入面就見到d 圖,可以點搞都得。
但即時直播就唔得?
你個意思係想咁?
https://youtu.be/EbtnSRyUGpw
不過最好係steam deck 插張capture card 先做streaming
玩左兩個月 個左邊蘑茹制有啲撠撠地
右邊又冇呢個問題 係咪我有呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞