Steam Deck香港有得Order (13)

995 回覆
6 Like 2 Dislike
真係出左ally先知咩情況
想像下windows 要開機登入再用手指tab screen兩下一堆豆屎咁細shortcut 開game,然後叫你登入launcher
Steamos 開機,大大個game title再加兩下A就入到game唔係話steam os perfect,但rog ally冇好既gui最尾會淪為一部電子垃圾,不如用返gaming laptop

你諗到嘅野人地點會諗唔到 一早已經講左有Armoury Crate SE整合曬啲Game係入面,直接好似steam deck咁揀game就可以玩
其實windows開steam 入big picture 就解決哂
以我理解,裝windows嘅人都係想貪個xgp 30蚊姐
有啲game玩唔到咪揀過其他
好多game本身都唔係設計比掌機/手制玩,遊戲體驗唔係咁好
都係跟返protondb揀game玩
我玩細廠game大部分linux都玩到

windows本身就塞咗好多唔等洗嘅野
電量係一個問題
UI asus會改進
但係會唔會keep住比support就係未知之數
唔勤力update個下場咪同ayaneo差唔多
是但啦今日已經入手咗64gb
唔好意思,我諗到既野係確實係人都諗到,但我諗到既野唔係人人做到 easier said than done,兩個詳細玩過rog ally 既人講咗 ui is not super intuitive, it’s just a handheld windows computer https://youtu.be/drLZxyv79Oo https://youtu.be/gbS3QNiV5cQ你講到gui 好似係人到寫到個乜armoury crate 咪又係steam desktop咁要登入又要extra steps咁開出嚟。ASUS software,用過佢啲野表示唔好咁大期望level of integration 差太遠
個問題係要登入又要開keyboard,除非m$肯搞handheld mode,game pass 介面又難用,又一定要mouse keyboard
MS內部都因為steam deck推出,有人裝windows所以都設計緊windows handheld mode。

無論是刷入Windows系統的SteamDeck,還是其他搭載Windows系統的掌機,在操作方式上與傳統的掌機相比都顯得有些蹩腳。

究其根本,這是因為基於鍵鼠操作邏輯設計的Windows操作系統,從一開始就沒有考慮到用戶僅使用手柄操作的情況。

這導致即便類似Steam這樣的遊戲平台有著專門為手柄設計的大屏模式,但在“開機進入系統打開軟件”這個過程中,用戶依舊難以避免用手指直接戳屏幕,或是使用需要時間適應的搖桿映射鼠標。

但這一情況,在後續的版本更新中有望得到解決。

在微軟的“Microsoft Hackathon”內部活動中,出現了一個名叫“Windows Handheld Mode”(Windows掌機模式)的項目。

該項目設計了一種針對掌機設備製作的Windows界面,以替代傳統的桌面模式,從而讓掌機用戶更方便的用手柄直接操作系統。

雖然目前這還僅是微軟內部的一個活動項目,但考慮到微軟Xbox目前主機、PC一體的生態佈局,以及類似ROG這樣的PC大廠開始入局Win掌機領域,它並不是不可能成真。

https://youtu.be/eO3uQ7B4ZXk
推特用戶h0x0d 分兩部分發布了一段提案視頻,首先突出了當前Steam Deck 掌機所面臨的問題,例如缺乏對非Steam 應用程序和遊戲的手柄支持。某些Windows 遊戲也無法正確解讀Steam Deck 的共享內存,因此它們可能無法正常運行或打開。此外,目前Windows的觸控鍵盤也不適用於大約7 英寸的手持設備。

視頻隨後展示了專為手持設備優化的Windows 11用戶界面的早期概念和原型,包括由微軟高級用戶體驗設計師Dorothy Feng所創建的原型。該小樣可以運行來自各種平台的遊戲,如Steam / PC Game Pass / EA Play / Epic Games Store等等,同時擁有能夠通過控制器導航的鍵盤。

為了擴展這個想法,該團隊與Steam Deck Windows Controller Driver(SWICD)背後的開發者社區進行了合作。SWICD 使得Steam Deck 控制器可以在Windows 系統中使用。另外,Hayden McAfee,一位微軟的高級軟件工程師,甚至專門構建了一個Windows遊戲機殼。

實際係點佢一日未出當然都唔知,但連Asus ROG都開始出掌機,界面操作體驗日後實會優化,windows掌機只會越黎越多,微軟點都會出返個掌機mode去優化返成個操作體驗
唔知steam 出唔出driver
各位巴打 想問一問如果自己換ssd會唔會冇咗保養 琴日去acer買 個店員話會
windows 應該比XBOX個UI 比掌機用
你換嘅過程壞左就會唔保

但因為部機嘅設計,容易俾你打開
理論上壞左可以還原64GB上去
佢就會保養俾你 其實佢個保養機制好鬆
其他討論區有唔少成功案例
了解
成個月都未有
個官網缺貨
要等幾耐先有?
想問下有冇線係可以插住個mon打到機
又可以供電
想當部機係手制咁係個電腦mon玩
但係acer store中途聽聞64返過幾次貨
官方dock/是旦搵個USB HUB應該做到你想做既野
早知之前9折就狗衝
本身用緊Bottles開Fluffy裝mod
但最近Bottles更新完就開唔到app彈program error
有冇人都係咁?
有無人賣左部steam deck等新個部rog ally
咁衝動?
如果新機未有 舊deck賣得
咁姐係根本上就無需要用deck打機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞