Steam Deck香港有得Order (13)

995 回覆
6 Like 2 Dislike
有冇巴打可以解釋下swappiness由100set去1係有咩分別

或者其實係咪50就夠? 完全唔識
個internal storage other嗰到好煩
不過無得出街打?

呢隻真係支援得麻麻地。行返proton 6.3 或 proton experimental 就冇咁易彈game
switch 點玩
https://linuxhint.com/customize-linux-swappiness/
以我理解,數字越大,個系統就越經常去更新(讀寫)個swap file , 理論上個數字細d , 你個SSD 就長命d , 但係數字大d , 3A 大作遊戲個表現應該順d
快到
呢兩日買定sdd 先
係, 不過好少o係街玩, 通常都係office同屋企玩
隻hi fi rush用cloud gaming玩唔掂, 可能係公司wifi弱, 都係要load入windows用pc gamepass玩
跟reddit整左4vram 16swapfile 之後 隻蝦你波突真係有順左少少
lm
弱弱一問:
1)本來出左部機諗住打算可以玩返以前軒轅劍之類舊台灣game,但係見到steam商店入面係‘未確定兼容steam deck”,請問一下呢啲game係咪即係俾左錢買都係玩唔到?定係俾左錢之後仲要DL 返啲patch先得?
2)見到YouTube有高手介紹可以用desktop mode DL emu deck就可以玩返啲舊街機game,話響網上面DL返啲舊game嘅bios同rom就得,但係記得以前玩MAME模擬器DL rom放返入相應folder就得,求教宜家係咪搵返呢啲MAME rom就得?咁啲bios又係咪另一樣野黎?可以去邊度DL?
先謝謝各位大哥高手!
1. 未確定兼容唔等於玩唔到,係佢地冇人試過隻game 咁解。你試吓用GE proton 或 proton experimental 行吓先。

2. emu deck 個網頁有晒好清楚教學。你首先要搵好晒BIOS , 之後跟emu deck 個wiki 網頁改好晒BIOS 嘅檔案名。之後放BIOS 同 ROM 去相應folder 就搞掂喇。完成後行rom manager 加你隻game 入steam deck 個game mode 就可以每隻game 獨立set 掣玩。
我試吓
謝謝大佬回覆
有冇巴打買左hogwarts?
感覺如何
都玩到,冇想像中咁差
但電量維持到2小時內
但我覺得合理
差唔多冇電嘅時候其實都玩到攰
畫面點?睇人地gameplay好似起曬格仔咁
清過shader cache 都仲有一大舊other喺到
1. 跟po頭裝左decky loader再裝protondb badges 可以直接望到係咪真係完全唔support
隻哈利波特應該更新左,家陣玩好順,大部分時間維持30fps 以上。畫面方面當然就一般,不過手提機可以咁順玩到呢隻game , 真係算係咁。
想問個Mon 有冇iPhone pro max咁大?
同埋邊度有實物可以望下?
買咗sleeping dog喺deck玩, 請問有冇得較大啲字幕
應該冇計
路過,軒轅劍二、楓之舞玩到冇問題,支援cloud save
多謝通知!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞