買電視機 / 換電視機 集中討論區 (134)

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
其實後置喇叭SWA-9500S唔大隻
我知 Upgrade 埋好好多
等我同另一伴 deal deal 先
neo qled 同 qled 有咩分別
Neo QLED用MINI LED背光系統

QLED用普通LED背光系統
50吋既 q80b 同 x80k 點樣揀
50Q80B係閹割機,不過你拎X80K黎比,Q80B會好一截,光度高好多,黑位比較好
閹左咩?
一件一件入,自己心中預定個位就得
如果品牌比較呢?
120hz 面板
差不多
咁售後服務方面呢?
Sony屌打
55吋係咪120hz?
同埋如果afford到 係咪上QN90B好啲?
Q80B香港沒有55吋

55吋或以上係120hz

QN90B當然強好多,不過呢個價多數買OLED唔會買佢
雖然咁樣比較唔同size既電視唔係幾好...., 但好難揀。
用途:唔打機,主要睇電視/電影。

QA75Q60B-$8800;擔心漏光同clouding 問題
QA65QN85B-$11000
XR65X90K-$8800

海外地區,一年保養

可以比下意見? Thx!
thanks!!
擔心漏光同clouding問題, 你只可以買OLED
Q60B有擔心漏光, 不過因為成個畫面漏光, 不會有clouding問題
QN85B漏光最少, clouding問題少
X90K漏光問題排中間, clouding問題排中間

QN85B>X90K>Q60B
擔心漏光同clouding問題, 你只可以買OLED
Q60B有漏光, 不過因為成個畫面漏光, 不會有clouding問題
QN85B漏光最少, clouding問題少
X90K漏光問題排中間, clouding問題排中間

QN85B>X90K>Q60B
係上面爬文唔覺有提到LG部55Nano86CPA唔知呢個model咩評價呢 謝謝
2021已冇得買
2021款已冇得買
Thank you.
如果就咁picture quality 呢?
OLED

否則同上面一樣
你係香港住?

海外地區指水貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞