[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
我記得原著打完錢無義就到亡魂船,如果快,兩三期就可以到。

因為原著中華英雄本來係其他漫畫書嘅附本,到亡魂船先正式成獨立出書,所以之後馬榮成好似擺多左心機去寫? 我其實覺得中華英雄個故事好普通,中規中矩。
中華英雄基本上要去到華英雄中年先好睇,即係同無敵決戰再去到赤家堡同司徒無量時期
以依家咁既情況
會唔會唔可能寫到咁後
好想睇
唔通佢地真係想停
我都希望佢哋會寫落去,希望唔好腰斬
雙週刊都可以架其實
所以我當初知道佢哋由一開始再寫,都覺得R哂頭,其實如果由馬Sir冇寫之後,開條平行世界續寫可能仲好
咁又唔好,更加無人買,無人想睇。

由頭重新畫過新中華英雄我覺得好恰當,龜島同狂十兒都改得好好。係最近懶惰左啲,但仲可以接受。
始終兩本書 都明白既
阿寶2X年前咪續寫過囉 XD 果段我印象中已經叫做寫得尚算可以

新中而家畫面既然無可能超越前作,不如起劇情度做番d功夫,大改下啦

樓上有師兄話可以考慮雙周刊,其實過年以尼出下斷下都差唔多係雙週,索性真係轉,同時出埋轉雙周既刀劍,fit晒!
刀劍係幾有追看性嘅,如果佢地全力畫CUT中華英雄其實我又覺得冇所謂,一係就繼續出兩本轉做雙周刊,不過我覺得做兩本書袁家寶又未必頂得住
而家都好明顯中華書數係唔理想
應該得返班慣性買書個班
唔係都唔會停書都好似無所謂咁
分分鐘等張約完就唔做
但刀劍可能一開始書數會唔差但長遠計其實都好快跌到圍唔到皮
咁多個書名,先砌到個轟隆虎出嚟,好似找不同咁揾

不過其實古惑仔對內心描寫好細膩,同佢血腥暴力嘅印象唔同(雖然都有唔少血腥暴力)
動物黑社會
無掛相王同牛佬個名賣唔賣到書
想洗白老祖宗??

經驗話用讀者或影視圈人編劇都係仆街收場
屌,又打番西城家,好悶呀仆佢個街,佢用影視圈人編劇,成功例子都有燒山同黃易嘅
佐治真係比彬強玩到變小醜
無限loop
黃易算唔算影視圈? 仲有文敵, 不過兩個都飛昇左
老燒係失敗, 電視編劇掌握唔到32頁漫畫節奏, 每期要有野睇
頁尾要有cliffhanger, 急好多
每次睇完巴打寫之後都覺得個期好似好好睇咁
點知睇返書反而笑出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞