[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
2023 年仲有無人關心老祖宗搵醉娃,編劇唔係以為咁好吸引下
係以為有老祖宗就賣到書
啲思想仲停留喺廿年前。
廿年前啲讀者喺佢地年代既廿年前(即四十年前),大多數都有睇埋醉拳(玉狼時代),有共嗚唔出奇,加上crosscover(唔識串),有新鮮感,緊係賣到書。
而家 角色互乘 呢樣嘢玩到爛哂,加上年青讀者好多都未睇過醉拳(都未出世),點有共嗚?

ps:睇咗龍虎門三四十年既老嘢,睇到蚩尤復活卒之棄書。(咁多代主筆都做唔到既嘢(令我棄書),彬強做到,確係好嘢)
佢班老祖宗客都成70歲生果金都唔夠買書啦仲老祖宗
山海逆戰330, 331

英雄十八 18
又唔係
中華英雄2013係OK, 自強不息更加係好作品, 可惜市場受唔到。
夾龍哥搞嘅神兵4、銅人同功夫都功不可沒
我覺得畫面ok
但故事就係冇追睇吸引力果種
就係佢靠自己就唔得囉
無班底無靠山(掛名道)就連俾人認識自己作品都有困難
而且佢作品有乜特色都講唔出 好普通既主編公仔佬
好似牙蛇龍少一提一望就認得出佢手野 風格感強烈 就算而家龍虎門出佢名但好老實慾記感覺太強烈
而家彬龍有個特色
就係d公仔下體臀部異常肥大
畫方面, 彬龍我認為係特登走玉記風, 畢竟新龍太多年, 讀者慣左, 德哥當年搵牛輝同洪遠里都係為左留住「玉記感」, 當然質素如何就係另一回事。拉遠少少講就係我個人唔同意彬強係大家講到咁差, 但彬龍真心唔掂就120%贊成。

BTW, 你個名
係大家睇完慾記班底做出來既書之後捧得彬強太高有落差囉 到自己完全主導成本書又真係唔覺話有咩過人之處 當然都已經比好多主編好

個名有咩問題
無, 有追緊套劇啫, 幾好睇
彬強唔係寫龍虎門其實ok
銅人、功夫真心正
大家屌佢龍虎門閪好大原因係走回頭路
將所有覺得有潛力既線收晒
吸引既奸角亂鳩寫

英明
白朗
銅人同功夫有原著參考,執屎強唔係好大功勞咋
好嘅畫家同好嘅編劇係兩個唔同技能,所以我都話彬強只要換個好編劇,個問題已經解決。
仲有咩編劇救到龍虎門
除左鍾sir
反正都係死
想睇月巴寫個滿口歪理無敵大賤人王小貓
佢係咪同鍾sir反咗面?話晒神兵同天子四都合作得咁好
魔化
搵佢做第二個老祖宗都好過e+果個老祖宗
中華英雄係咪又脱期
小虎老祖宗好似9up咗好多期都差不多?
因為每期佢兩條友啲篇幅得兩至四頁,所以睇落差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞