[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
利申:有玩
出到第幾代 而家

個版權由日本 變大陸 再變中東佬
應該最近有出家用版,基本上唔會再出街機版
英雄十八

山海逆戰

中華英雄

刀劍問乾坤

拳王
刀劍如果剩低兩期都可以keep到呢兩期水準,就值得代替新中成為長篇。新中最大問題係「無新意」,6X期以來只作小修小補無可能變出驚喜,而且越畫落去,畫功愈見落後原著,無謂也!希望刀劍可以站穩陣腳,從而順理成章地棄寫新中!
刀劍2 簡評
第一期覺得平鋪直敘,有看頭但唔太引人入局
估唔到第二期節奏快,劇情密集
水準高,四期完應該無甩拖,值得支持
今期交侍人物背景,幾吸引,有劇力
山海有個問題網上見到
雖則大家都估死嘅夜刀神係變形條友扮

但,問題係辰胤成班友係見唔到假野被殺,辰胤點夾埋做戲?
今期開咗啲支線,剩低兩期肯定講唔晒,唯有望可以寫落去
我對鍾sir 有信心,未必每條線都仔細交侍
但主線果條一定有尾
火鳳燎原正
其實有d多餘 要吸神兵一早吸到啦
用假貨扮夜刀神呢條橋都多餘 夾硬黎個反轉
仲要一早穿哂橋
鐘sir都叫做抖左一排,希望今鋪谷到啲火出嚟啦
勾徹一直係咁防範唔接觸巨腸兵器
而家知夜刀神死左先全力出招
到時應該會俾人吸兵喇...
依家老袓宗個設定又跟返係小劍仙?
新著一向暗示係小劍仙,本黃玉郎醉拳更加講到明係
雖然知下期會完到
但刀劍今期結尾真係唔似得返一期

第29頁回憶做全黑白會唔會好啲
白灰紅有啲怪

刀劍似仲有得玩
鍾蛇係專欄寫「本輯」…即係…
keep住短篇 幾期幾期咁出都幾好
刀劍第三期
節奏快,雖人物出場短暫但幾有血肉
用對白交代架空故事背景,淨係女帝奪權過程都夠做一輯
到依家都幾符合鍾sir 話"未知" 劇情走向
黎到呢期已經唔係單純冤案
有追看性
我反而覺得太多資訊塞落4期內,好鮮有我會投訴港漫太多內容,不過掉翻轉諗其實係好事,睇得出好用心創作,塞得多內容,但取捨都適宜,幾格就介紹女帝公主背景,但其中嘅政治勢力其實超級複雜,女帝唔完全係壞人,豹子頭都係fans,但又好多人想殺女帝母女。

之前新中華英雄嘅無敵原創劇情,出現種種缺點,但幾乎係「刀劍問乾坤」內完全解決︰1. 用顏色分勢力,2. 快速介紹各勢力背景,3. 劇情去得快。

真心呢個資訊量,就咁個故事寫8期唔過份,但可能市場唔如意,未必敢冒險出多篇章,港漫而家就係叫好未必叫座,好無奈係咁,我山海期期買,都好鍾意,但香港唔夠萬人買。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞