[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
五郎做老豆係最易寫
用老豆既心態去諗番令公 同佢之後點對鐵冰
已經可以寫到好多又吸引
不過執屎強就係乜差都唔要
聖上最後配置日出東方+真.九陽腎石
應該點都勁過依架勇哥呀嘛
勇哥好似復功,加吸左唔知邊條撚樣死左泌左出黎嗰D粒粒,又勁左
根本上手留低嘅好多都好好寫,執屎又要懶撚勁乜都推番,自己寫果 d 又閪,攪到今時今日人人喊屌都係自己攞黎
但改到不倫不類
本身日出東方係外置勁過九陽,近十陽嘅力量

彬強改左變口號招式
見彬龍開新編 比個機會佢買本睇下 一開波四大教主無意義打半期無啦啦話要保養香港 要幾弱智嘅編劇先諗到呢啲唔合理嘅劇情

鳳奪天弱智化 又無啦啦管埋至尊會 彬龍劇情衰過玉記尾段
中華英雄完咗?
唔關事喇, cut水喉係下一本唔俾, 山海會俾到尾
點解係鳳奪天去管至尊會,唔係長空
鳳奪天代通天
其實漫畫上載上網大勢所趨,要付費網上閱讀都無可避免。

我入坑邱福龍係上網非法睇新鐵將縱橫,開頭到西藏尋寶篇真係好好睇,角色、劇情、武功設定同畫面都好好。之後返香港先開始真金買實體書。

呢個網絡平台唔得,揾下一個。我始終覺得邱福龍作品質素高,應該多啲人欣賞。
英雄18真係仲好睇過龍記
硬cut
買咗十期左右就無買

估唔到咁快cut
欣賞還欣賞 我都好鍾意龍哥手畫
但港漫真係無得做
幾千書都唔知夠邊個食 無大陸水真係搞唔掂
鐵將 山海兩套都keep到高質製作真心已經非常難得
我都希望下套龍哥仲可以做到自己想做既漫畫
港漫去到呢刻真心睇一本少一本
可能唔續約
香港又少人睇邊維到生
如果大陸有平台佢地可以上傳上去都好
報檔買少見少,七仔又要上架費,港漫真係搞app俾人當雜誌咁每期收少少錢睇好過啦,印刷發行唔駛再俾錢,隨時賺得多過依家,一陣流量高,有人落廣告仲正
我諗主要係買既人多數係上左年紀?
驚佢地唔識用平台睇?

如果真係要咁做記要一邊出實體一邊教讀者轉用平台

但除左玉郎有錢搞平台之外 唔知邊個會咁搞了
冇㗎,一邊可以爭取年輕讀者,一邊咪俾老鬼睇,其實可以同時做,文傳其實最有潛力搞,佢哋大把舊書,反而唔知佢哋點解唔搞
搞死印刷發行已經唔敢喇
就係成條生產線大家有錢齊齊搵個概念佢地唔想破壞已經唔會諗
始終點分錢個問題最緊要 投稿方式出再靠點閱人數分錢 定賣斷版權俾人已經計唔掂
要搞文傳做牽頭實搞到 但大家都唔想蝕底就乜都搞唔成喇
玉郎都唔會有錢搞平台
其實香港有錢搞漫畫平台, 一係馬Sir, 一係文傳, 其他都好無乜機會。前者唔會搞, 後者無心搞, 所以都..........

Penana真係算係堅持同做得好唔錯嘅平台, 但始終都未夠普及
點分錢真係好難, 你叫龍哥免費俾套稿你上架, 有人課金先分俾佢, 龍哥又未必肯。平台俾返稿費俾龍哥, 個平台又要有錢燒, 好兩難。
為打而打,打完又愛回家咁各自返歸
市場唔夠大,做唔到網上版啦。
況且做網上版,最重要係意念行先,畫功係最唔重要。
之前有追開嘅條漫奇奇怪怪果類,都係用意念吸引人。
不過有樣野係真,漫畫家20幾歲成名,30歲左右大熱,創作力畫功到巔峰,之後就一會回落又或者以拖稿方式延長生命eg富奸
一係井上咁超慢功出貨。

可以20幾年咁樣連載大熱作品,咪尾田,但都俾人鬧重覆啦集集run please。

安達充果類30年都長期維持到同一水平嘅真係億中無一。
都係新一章為爆而爆引讀者喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞