[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
這...還未完結?
講真,電子書真係好方便,之前追套日漫足球騎士買唔到最尾果兩期,上博客來原來有電子書買,買完用 ipad 睇仲好,又平又方便,我唔儲實體書嘅真係一流
我自己响呢度都講咗四五年以上,港漫仲想生存,網上化係唯一出路,美國漫畫韓國漫畫都已經搞緊,香港仲唔搞真係死得
冇架喇,今時今日唔會有人肯拎錢出黎攪,最撚有本錢攪嘅都應該係文傳,不過唔會啦,佢印下 d 復刻仲撚好 lum。薄裝港漫都係搾取緊剩餘嘅嘢,我連虎甲人都唔多睇好,龍哥制作班底嘅成本靠今時今日嘅書數應該含得撚,邊會有新讀者丫,龍哥唔使蝕錢都偷笑架喇。
龍少啲畫如果放上網俾外國人睇吓,可能仲有機,其實台灣大馬都仲有人睇港漫,網上版隨時佢哋肯課金
要搵人科水整個平台先得 龍少自己一套作品或者得一間公司嘅作品量 好難養成讀者習慣
沒完沒了
不過去到呢刻先搞網上港漫都真係太遲喇
當年當紅既漫畫家都退哂 市面上薄裝港漫都得返幾本 搞左都無意思 誘因唔大
搞完我都唔認為書數會由幾千去返幾萬
如果上網都賣廿八或者十幾廿蚊本又根本無意思 D人直接買書唔好
run成套系統都要人力財力 如果漫畫選擇少根本唔化算
我估攪個平台唔會要太多錢?今時今日應該好多公司都做到,如果唔使印刷同發行應該可以賣番平 d, 不過都係鳩 up 依家應該唔會有人攪架喇,顯朕走得太前
租好server唔少錢 load得慢讀者無癮
一陣流量爆死左即係趕客
我當全套外判俾人搞software/ maintenence
自己都要養admin/ back office staff
其他宣傳、雜費已經唔計住
最重要版權費條大數收唔收得返
如果條數計得掂 一早有人搞
馬蛇都唔搞就明 得顯朕不惜工本試
我記得風雲好似免費上載上官網?

馬蛇大把錢,貢獻幾百萬嚟搞個server app 都唔係好難,但好似無哂火咁。
點都會買多本馬蛇封面
點解要用畫神呢個term 好尷尬…
我都覺,多左
其實今時今日,以港漫畫功計,
邱福龍超越左全盛期嘅馬榮成未?
畫來講各有特色 其實龍少自己都頂級
但漫畫銷量來講 龍少就無得比
中華英雄當年真係太誇張了
對手爛肉係咪俾人屌完先加
冇橋
拖橋
睇到好悶………仲有機關
[支持龍哥新作『虎甲人』降世]港漫綜合討論 27
https://lih.kg/3435196
好期待了
呢個側面
諗起天下
小武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞