[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
都二十年前嘅電視劇,劇透唔理啦。

我和殭屍有個約會,原著有講羅開平對PiPi 有好感,之後平媽唔鍾意PiPi 係舞女,一直罵PiPi 係邪花。同時平媽好鍾意珍珍,珍珍生得靚,做小學教師,心地善良、温柔體貼,當然就然羅開平本人都鍾意珍珍。

羅開平係個好人,對鄰居好好,佢本身係個裁縫,所以會有鄰居揾佢造衫。

羅開平一直未婚,咁平媽心願好自然好想羅開平娶個賢良淑德嘅女人。但平媽係個暴燥同強勢嘅女人,反之羅開平係個軟弱而善良嘅男人,羅開平一方面唔會逆阿媽意,但內心都有啲不滿,但點都好都係個好關心阿媽嘅孝子。

所以當平媽因病逝世,平媽未能見到羅開平娶妻,羅開平先特別後悔同內疚,而幸或不幸,山本未來就係咁同殭屍血,令平媽變成活屍。而平媽變成活屍後力大無窮,殺左舞女PiPi,以防佢同羅開平親近,同時要求羅開平強娶珍珍,羅開平都因為想原阿媽心願,咁荒謬嘅事都答應。

後來同漫畫一樣,呢個係點解羅開平變成餓修羅,仍然有咁多鄰居街坊願意協助佢投胎,佢的確係個軟弱嘅男人,但心地本身唔差。而珍珍就算被逼婚,都願意去救羅開平,因為珍珍本身好人之外,羅開平都係個好人。

但漫畫將以上細節刪減,為左手機遊戲而夾硬出啲低質素嘅漫畫,十分無癮。
山海玩Jojo reset?
好想睇下一輯, 希望有機會
ching無認真睇書
咪佢義父去搵女帝囉解釋一切囉
慎仔係佢個仔又點會唔放過佢
你冷靜d,而家由慎仔角度甚至一般國民角度咪會覺得唔合理囉
佢向外公布王爺個仔就係當年佢個仔
可以話係慎仔昏迷個時用慎仔假死套到出來
都叫慎仔幫左個忙喇 已經完成左任務喇
刀劍如果有一樣嘢可以再做好啲,就係應該為咗商業利益,點都要加番多d有噱頭嘅打戲
出火武後傳
全球人類死淨佢兩個,
會唔會最後兩個暫時停戰,然後合作令時光倒流嗰d 老土野
最起碼會拆返兩把劍先
仲會有人買咩
$1500, 真係好有自信,不過如果咁樣俾佢行得通又的確算係試到條新路
精品化應該係當個漫畫成功左先做 好少新書就賣精品
1500x30=45000,未計物料生產成本,仲要幾個人分

港漫條前路喺邊度呀?
斷估45000可能係平手價,賣晒300本就唔駛蝕,叫做試吓個市場?
唔駛蝕但白做
當然明佢係玩票性質 30本亦唔難賣晒
但絕對試唔到水溫 亦唔會為行業帶來乜衝擊
因為$45,000真係無意義
睇下意義係乜囉。佢應該唔係由行業角度諗(亦無責任咁做),可能個意義在於出到本fans會珍藏嘅作品。

如果龍哥又出本,有張原稿,$1500 我都有興趣
龍哥原稿唔止值$1500啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞