[又少一本港漫,期待和仔強勢回歸]港漫綜合討論區 26

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
睇到黑龍為米國仔哭真係唔知做乜鳩
兩個應該唔係好熟
出返本拍得住天子6嘅作品我實長買
刀劍係唔差,不過始終最愛鍾sir 真歷史背景創作
黑暗朱元璋真係正
我想問點解文化傳言要出新中華英雄,同時出復刻中華英雄?有冇商業奇才可以解釋呢個係咩商業策略? 係咪兩本中華英雄同時賣,銷量會好啲、賺多啲錢?

我其實幾鍾意新中華英雄,開頭睇得出有用心寫,係近期質素稍差,但仲係可接受範圍內,突然就腰斬
佢龍虎門咪一樣新舊一齊出
都擺明襯做返起少少個IP就想食盡兩本書既錢喇
咁有冇讀者新舊一齊買? 講真原著我真係上網睇算數
可能佢以為龍虎門行得通,所以中華英雄都應該一樣得;

不過舊龍同新龍故事完全唔同,畫面亦新(大致上)好過舊,完全可以當兩本書;

而舊中同新中故事90%以上相同,畫面仲要新不如舊,咁買新中尼做乜?
中華英雄幾年前已經出過一次數碼版
賣咗版權俾人畫又出多次復刻
真係殺雞取卵自己打自己
無哂癮
佢復刻嘅印刷質素都幾差下
真係好撚ON9,明顯地佢一出復刻新中銷量再減一截
我見台灣網友都怨聲載道,我又理解。王風雷傳奇我有買頭一兩集,之後即刻cut,原來係Art 嘅傑作。仲有新中都有影印道,同埋經常有大格跨頁。

但Art 都有唔少好嘅idea,創新同作畫都唔差。其實如果話華英雄上船,之後「第一部完」,都容易接受好多,係要夾硬加多兩期,之後而家腰斬,仲有點解要揾肥良起草封面?

https://www.ptt.cc/bbs/KingdomHuang/M.1681980280.A.88C.html

「○rt comics至今的部份惡行摘要
(脫期、亂出特別版、作畫崩壞、各式稀奇古怪的演出等便略過不提了)

-王瘋雷傳奇趕不及動漫節推出,便粗製濫造個序章騙錢。
書內一堆古代設定對王瘋雷傳奇本篇根本不重要。

-新新龍因銷量下跌而被文化傳信收回版權,便造謠說壹喜出重金把版權搶走

-派出各式網路打手抹黑新新新龍,吹捧自身作品
我印象最深的是某頭文字d的香港○登會員--- 一邊狂發港漫相關貼文,
一邊充當無名毒疫苗的打手。後來此君的疫苗打手貼文太智障引起公憤, 便整個會員帳號連貼文都一拼消失了。

-中華英雄巷戰等期數來不及上色,要以黑白狀態出版,便騙人說這是新嘗試

-售雙倍價錢的中華英雄新春號竟有半本是一代宗師序章

-放出葉明發要畫一代宗師第三部的FAKE NEWS。要葉明發親自出來澄清及道歉

-出來不知幹嘛的兩期完天煞命途篇←NEW」
頭文字d的香港○登會員
係咪個個一大串英文字母個位巴打…
明係用最低成本賺最多既錢喇
全部都舊稿又唔使俾版權費
除左個少許印刷同發行費基本上唔使咩成本
仲停留係西遊既年代
有冇書好推介
山海逆戰,而家到終局一戰,估計十幾期內完。

邱福龍作品都會推薦,畫功一流,劇情都唔差。

英雄十八賣懷舊,不過不失。

刀劍問乾坤4月27日出版,第一季口碑超好,世界觀同劇情都獨樹一幟,內容非常豐富,漫畫中少見,又唔似Hunter x Hunter咁字多過圖
得返四本
派出各式網路打手抹黑新新新龍,吹捧自身作品

呢點幾好笑
明明個時係佢地逐格放大新新龍屌,彬龍俾其他人用返同標準就抹黑
都未計彬龍自己寫到前言不對後語
重溫番以前海虎123仲好
想佢再出合訂本 而家興嘅十合一果種
合訂本以前風雲嗰種最正,厚厚地收藏都好啲
太大本不易收藏
係呀,fb 班人丫嘛,放大番彬龍 d 嘢黎屌即刻冇聲出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞