[Netflix] 韓劇《還魂:光與影》(8)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
明顯編劇就係想寫張煜就算唔知佢係無德都會再次愛上佢
知先咀就會變到問:張煜鍾意既係咩呢?換左個樣就唔鍾意?要知道係佢先咀得?

雖然呢啲命定愛情論會搞到成件事有啲怪,但睇套劇仲要得10集我就由得佢啦
比多幾集咪好囉
得個10集
咁係,唔駛太認真
不過都想佢地早D認囉,睇極都未認到
可能播之前啲人屌得勁
其實係 早啲回復記憶同相認
牙煜就唔洗被人話出軌
落壽嘅性格連貫返上一季
我都睇得入戲返啲

唔好話劇中人個個都認唔到落壽
前7.5集嘅復妍都難以說服我佢就係落壽
我覺得呀旭同呀貞已經襯過嗰陣WWW同李多熙

高允貞又幾似兔仔
早幾個po有巴絲都po兔仔牙庭
牙庭真係好cute 一開始都覺得自己接受唔到換角
後尾第8集牙貞哭住話「其實我愛佢多過佢愛我」果到我就完全接受咗牙貞就係牙庭
牙庭世一
我都係去到果場戲先覺得牙貞係做返落壽
但以10集嘅電視劇黎講 真係太遲
搞到前面牙煜似出軌咁樣
呢句真係好癲 但張煜以為佢講第二條仔
都唔係嘅,有啲人偏向鍾意天然美女,但可接受少少整容 (整雙眼皮嗰啲)

高允貞整容整到同以前個樣都唔撚同嘅,未必啱個個人口味
最慘係
做到第八集成個故事都無咩進展
愛情元素多得太誇張
https://www.instagram.com/reel/CmTMjRhOkhl/?igshid=Zjc2ZTc4Nzk=
睇完前兩集錫錫再睇返好有feel
當係現代版張煜同落壽
反而係而家咁我先想問張煜鍾意既係咩、係唔係當人係替身
總之佢兩位一日唔相認我都好難投入
佢鍾意既係落壽既靈魂
雖然一個大小姐ver一個係殺手ver
佢地既思維/內裡個種性格都係好似

可能因為咁所以我都覺得幾正

不過太鍾意庭個version 可能真係消化唔到
我係咁睇,自從朴進叫佢去敬天大湖到送別落壽,佢去左之後返去,應該就係開始接受左落壽走左,而家係佢身邊既係復姸,當然落壽係佢心裏會有一個好重要既位置
其實高允貞係幾受得壓力既人,第一次做電視劇既女一就要做呢個角色,雖然一開始就決定大家各做一季,不需在搶人角色來做,但好多唔睇新聞同其他野既人,一定會覺得佢搶左阿庭飯碗,而且阿庭做得好好,你無可避免要被比較,即第一次做女主已經大壓力d 仲要同前輩比,但可以講業界應該幾滿意佢既演技,韓國一年咁多電影,咁多新人,你演技唔好點會俾你提名女新人獎,仲要係青龍電影頒獎禮,而且從呢8集來講,佢做得唔差尤其第8集,可以簡單分到邊個係復研,邊個係落壽當然佢同阿旭 CP感好好佢更易投入佢之後兩集唔炒車應該之後都可以有資格做女主角
擔心個劇本炒車仲好啦睇完兒子有陰影呀
認同, 張煜嘅轉變係殺「假落壽」, 去敬天大湖送別落壽後, 佢要認清落壽真係「死咗」, 要放低佢繼續向前行, 而喺佢人生最脆弱嘅一刻, 有一個好似落壽嘅女仔「復妍」出現, 帶佢走出谷低, 佢感恩呢個女仔帶比佢嘅溫暖, 愛護呢個女仔, 但落壽喺張煜心中永遠有一個位置, 所以佢之後可以好大方咁向復妍分享佢同落壽之間嘅點滴
個人意見, 有啲人深愛嘅另一半過咗身, 但仍然會再婚, 佢唔係唔再愛走嘅另一半, 而係將佢永遠放喺心中
佢拍 Sweet Home 同套李政宰一齊拍佢套 Hunt 都冇得扮靚, Law School 要俾人性暴力,所以同呢套可以化到靚一靚一定有d 分別
Same
認同 主演們演技唔炒車, 會炒車的係編劇, 而且機會仲幾高
阿庭阿貞都做得好好, 阿庭開咗個靚頭, 阿貞亦完美接棒
阿庭嘅演出令人好易分到佢幾時做緊CUTE CUTE 無德, 幾時係落壽
同樣地, 阿貞開頭好好地表現出單純復妍, 到記憶開始返嚟, 佢慢慢慘出啲落壽味, 到第8集記憶返晒嚟, 佢演嘅落壽係 MATCH 到阿庭版落壽
兩位演員功力好好, 係呢套劇最值得人讚嘅地方之一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞