[Netflix] 韓劇《還魂:光與影》(8)

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
仲要啤住世子個下係咪以為佢棄咗隻龜
唔多似係佢,反而我覺得有可能係200年前曾經用冰石 spam 還魂術嘅崔氏術士,佢可能心諗「heh heh 徐經,你想摧毁晒啲冰石?冇咁容易⋯」然後自己死都要收埋1粒⋯啩。有多粒冰石就可以幫落壽整個新body 啦⋯(?)
剛才徐律見沼泥條屍場戲,我又差啲想喊出嚟,佢對律係真心,佢兩個段感情戲其實好感人,可能表姐之前社內角色太深入民心,加上又唔係傳統靚女樣,所以覺得同律唔太夾啫⋯⋯但我覺得表姐演技幾好,演沼泥演得唔錯
想話上季尾喺冰石裡面,復妍串尻落壽果時,好似都有巴絲講過,原來神女都唔係咁善良
如果happy ending
諗緊最後會唔會生個女
俾復妍可以用新body復活
原來個body就留俾落壽
皆大歡喜
覺得崔氏會出返黎幫手用冰石力量
雖然知道佢係工具人負責推進劇情,但講真,人哋根本無鍾意過你,你阿爺都叫咗你唔好再理條仔啲嘢,人哋啲情史關你咩事?傷害佢?你局外人,點知人哋嘅愛情有幾深?再傷都係深愛,關你鬼事咩?懶好心插手,呢啲八婆真係最衰格!
一定係。從落壽嘅角度嚟睇,世子講到佢幾咁鍾意隻龜,轉個頭佢竟然丟咗隻龜然後同陳武一齊搶佢阿媽張萬長會傍牌,正常人都會狠啤佢啦⋯。落壽冇發火已經係控制緊自己情緒
諗起twilight個女
超妍?
唔係喎,第七集應該兩季係咁多集最好睇既一集

由男主一個都走唔到開波,然後穿插其他對話,一直殺入天府館。開晒無傷咁亂斬一通,嚇到陳武賴尿
同世子對抗,連世子都敢斬,迫佢搵方法醫人
最後世子幫佢,仲破左陳武想入鳩佢既陰謀

然後就男主一早知有血蟲,同終於借斬陳武迫到陳湖警要幫手。

中間救徐律情節又好正,救既方法都幾有趣。
1揭露番山佢勁多金條線
2男主+烏龜世子+女巫
3穿插牙律封信+李先生對話

另外呀妹同條仔已經扑左野

最後男主仲認清到自己喜歡牙貞,咀爆

上集真係算又爽又正
粒石係佢到咁呀煜果粒又邊到黎
從來無講過冰石得一粒
想keep住個牌既應該有d前題既 eg有個勁既神女揸fit 同埋有d規矩唔可以犯 etc
所以陳武先串9老母開始老 d神力開始弱
咁睇其實都唔係整左好多
casually discuss 吓李先生同阿律之間嘅對話:

「但現在與其告訴他落壽的靈魂即將消失,我想還是讓他被蒙在鼓裡好一點。」
「他若是知道了,他們倆都會陷入痛苦吧?」
「對張煜而言,除了失去摯愛,他還要承受更大的痛苦。他擁有換水之力,只要他願意,大可將陳復妍的靈魂逐出那副身軀,留下落壽的靈魂。」
「這應該是類似還魂術的禁術吧?」
「所以才說是痛苦啊。他有能力救她,卻不得為之。若是一般人,根本無須面臨這般痛苦的抉擇,而張煜卻勢必要承受。」

同樣係帝王星,張煜其實面對緊同徐經當年差唔多一模一樣嘅問題。張煜基本上得2個選擇,一係做「啱」嘅嘢,俾復妍攞返個身體,落壽從此灰飛煙滅,張煜悔恨終身;一係就做世人會認為絕對係錯嘅事,利用天賜嘅力量去迫走復妍,「反正你都係唔應該存在喺世上,都係靠冰石還魂先出到世,當打和囉,我梗係救我老婆啦~」,俾世人唾罵n年不過可以同落壽去到冇人嘅地方,平平安安、開開心心咁生活落去。

張煜如果真係要2選1嘅話,我覺得佢一定唔會猶豫。佢不嬲唔在意錢同權力,而且對禁術呢啲好開放,佢覺得只要用嚟救人就冇問題。佢唔 care 其他人點睇佢,當時佢由始至終都只係想同無德一齊平平凡凡咁生活。張煜當時嘅人生哲學就係:問心無愧,唔好做令自己後悔嘅事。

回顧一下張煜一句點醒無德嘅經典對白:
「這些丟人的話你說得一點也不害臊⋯你以後回想起來肯定會後悔。」
「丢人的話只要忍耐便能說出口,但人只能在最後一刻後悔,屆時一切都無可挽回了。師父,
就算丟臉也要忍耐,對自己誠實一點吧。如此一來,才不會在最後一刻後悔。」

被世人唾罵,被人話自己係濫用上天賜比佢嘅力量,用禁術救返一個十惡不赦嘅刺客⋯⋯等。世上冇比呢個更加丟臉嘅事。但係,如果張煜唔咁做,佢就會眼白白睇住佢心愛嘅人再死多次,仲要今次明知自己有足夠嘅力量阻止都冇阻止到。張煜會睇住一個自己老婆樣貌嘅陌生人,吸收晒落壽啲能量據為己有嘅人咩事都冇咁生存落去,你係張煜嘅話你頂唔頂得順?

道德、倫理上,救落壽絕對係錯嘅。雖然都係帝王星,但張煜冇徐經咁正直(睇李先生就知徐經係個點嘅人),張煜唔會好似徐經咁俾道德枷鎖限制。當年徐經就係留低粒冰石但係冇做到盡,於是眼白白睇住陳雪蘭死。睇完《心書》之後嘅張煜一定唔會咁傻。

「有能力卻不能為之」純粹係睇你承唔承擔到後果。帝王星之所以係一粒痛苦又孤獨嘅星,就係因為佢必須做自己唔願意做嘅嘢。「唔願意做但一定要做」其實唔一定係講緊好嘢?反正張煜本身就係因邪術而生嘅帝王星,連李先生自己都覺得張煜唔可以同徐經呢啲「純正、高尚」嘅帝王星相提並論(->佢喺第1季喺松林同朴進嘅對話),咁點解張煜要俾世人對「帝王星」呢個標籤嘅道德規限所限制?

歷史之所以會重演,係因為後人冇吸取前人失敗嘅教訓,做一樣嘅嘢然後個結果都係一樣。帝王星係咪一定會痛苦同孤獨呢?呢個預言嘅惡性循環係咪時候應該被人打破呢?放棄上天嘅力量係咪就可以過返啲正常嘅生活,唔洗俾「帝王星」嘅 label 限制?

純粹係睇完嗰幕之後嘅一啲諗法。
其實佢某啲輪廓有啲似LE SSERAFIM既許允真
落壽唔死得 仲要睇佢地兩個甜落去 唔係會比我地班觀眾屌鳩洪氏姊妹
MV 段片剪得超靚⋯

https://youtu.be/1wZUlOUjEvg
快啲岀吻戲花絮
奸計得逞: dup低頭 > 慢慢抬起 > 嘴角微微笑 > 眼珠慢慢碌向上 > 收返個微笑

奸計失敗 : 碌眼 > 吞口水 > 忍屎

每一幕都知道佢會有咩表情
你收皮啦
咪撚到係捧一踩一
果然係雙數集數好睇過單數
第八集落壽終於記得返野同交代下復妍線
但落壽而家記得野 靈魂仲未被趕走
其實係咪復妍操控晒一切呢
唔通佢三年前係故意唔鎮住無德失控

仲有第七集救牙律明明好危急嘅事
但搞場勁大龍鳳 火鳥 燈芯真係為做戲而做

目前來講 第二季對比第一季真係幾拖戲
到第六集先有認真少少嘅劇情
搞到我慢慢磨滅對呢套劇嘅期待
我對結局係HE定BE都無咩所謂架喇
編劇交代好晒啲伏線已心足
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞