[親生仔] Google Pixel 討論區 (95) 7 Pro, 7, Watch || Tab, 7a, Fold

1001 回覆
7 Like 7 Dislike
(無行貨) Amazon直送開箱記得拍片,incase出事要退貨都方便啲
建議熄adaptive connectivity (5G先有用), 香港用收唔到5G 開左有機會影響通訊
叉電問題一律建議用USB PD 火牛 同USB Type-C to Type-C

7 Pro / 7 主要分別
Mon大細, 2k vs 1080p, 120Hz vs 90Hz , Pro塊Mon用料會靚啲
5x Tele lens vs 無tele
Pro先有微距對焦攝影
超廣角 125.8° vs 114° field of view
12 vs 8 GB RAM
電 5000mAh vs 4355mAh (留意7舊電細過6)

Google Pixel系列行貨問題
Google現階段未有任何香港行貨消息, 各位有興趣巴打, 請自行尋找渠道購買。

VOLTE / 5G
用唔到, 除非你root機

實用連結
Factory Images for Pixel/Nexus Devices: (需要 Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/images

OTA Images for Pixel/Nexus Devices (不需要Unlock Bootloader)
https://developers.google.com/android/ota

Pixel 6系 mon貼報告(集思廣益,回覆講下你用緊嗰個牌子)

夾到指紋
1. Hoda UV貼
2. ASPRO UV貼
3. Spigen Neoflex 軟貼
4. 犀牛軟貼
5. Devilcase 電競霧面
6. 寶狼 UV貼 參考成功率: 6/10 -> [url][/url]"重新set過幾次"後有 9/10, 可能要大力少少

夾唔到指紋
1. Aircase UV貼 參考成功率: 3/10
投票

唔係用3台網絡,打出打入無問題
唔係用3台網絡,試過打唔出打唔入
投票

用緊3台網絡,打出打入無問題
用緊3台網絡,試過打唔出打唔入
多謝上個post 既巴打
hoda ! 未試過台灣集運…要幾耐? (美森集運…前後都要15日先到手,黎緊又多假期)
dome glass !哩隻尋日睇重有貨…不過都要1月10號先送到!貪佢有埋個支加 倒落膠水,不過而家又無貨https://youtu.be/2uk0XnPtscs

報告返…第一塊uv貼癡衰左,好高難度下
淘個塊UV ,唔Q係全包膜…重要上下長度都唔夠長,個包裝寫6 pro
,我無睇到係軟膜…唔洗落膠水 都要照燈,不過都搞唔掂!
唔搞mon住…淨係癡左鏡頭貼!
而家裸跑試下機…可能聽日出去求其搵鋪貼住張先! 之後再買上面個隻dome glass
無買到 後備膠貼,頂住先
awdadw
只要你遮好晒啲掣,聽筒,sim card,喇叭位,就唔駛驚佢

清好塵,落膠水,膠水入面唔好有泡,有就用支膠水樽了下,再確定無泡無塵就落貼,兩邊一定會淺出啲,唔駛怕,用紙巾印,第一次照燈前,你可以慢慢抹走mon貼邊啲膠水,其他位唔駛理佢住,照完第一次就可以搣走啲遮掩膠紙,清埋機身啲小小硬咗嘅膠水,再照多轉,收工!

隨手望上天 hand held影張night-sight 5秒
如果有腳架開天文mode 真係不得了....
希望google pay用到八達通
等到頸都長
最好順便講埋有冇root
想知 嗰啲係用咩台
之前睇留言以為係得sosim(3)比較多人中招
一早話咗係software問題唔係台嘅問題
上網呢
esim暢快使用中.
睇外國討論都係見某啲台特別唔夾架
不過佢地有行貨可以逼google同啲台同夾返 (12月patch 完原本個post已經沉左底)

香港無行貨就自求多福啦
關唔關apn事?

Android: 進入" 設 定" > 按" 行 動 網絡" > 按" 存取 點名 稱[APN]" > 按[新 增 APN] 於[ 名 稱] 欄, 輸入
"mobile.three.com.hk"
可以直接轉用Paranoid Rom啦. software 問題,software解決
整rom條友有無講話佢改過咩來?
台灣集運大約一星期左右
amazon買夠錢應該可以直接送 唔洗集運
連到又斷 不停loop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞