LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#10 係咪驚曬1001?

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我都係得隻FC 750R 同埋k60m咋
窮巴打們站起來

得隻filco 104同race 3

得隻filco 104
我都係得隻FC 750R 同埋k60m咋
窮巴打們站起來

得隻filco 104同race 3

得隻filco 104

得隻會考牌同hhkbpro2
岩岩又落腦場試玩紅軸,茶軸,青軸等機械軸

全部覺得麻麻地,even茶軸
茶軸︰係有 "撳落去"既感覺,但係一路撳到底,一路就覺得唔順,中間係有野kick kick地。

亂咁玩隻隻keyboard試下,玩咗隻鍵盤,一撳,
覺得"岩喇",幾舒服。有撳既感覺。
一睇
Logitech G213
一check,唔係下化!係扮機械軸feel既薄膜keyboard。

我開始懷疑自己了 唔通係我自己既問題?
紅軸 青軸 茶軸 黑軸 都唔舒服
薄膜先舒服 are you kidding me

茶軸︰係有 "撳落去"既感覺,但係一路撳到底,一路就覺得唔順,中間係有野kick kick地。

一睇
一check,唔係下化!係扮機械軸feel既薄膜keyboard。

realforce

一睇

topre
Realforce! Topre! HHKB!

利申: 持有兩隻HHKB

用左幾年 又唔會壞軸 除返開其實好撚抵
識玩一定玩HHKB Pro 1。
再識玩就一定係買隻Sony BKE Editor拆Dome出來俾隻HHKB用。
再識玩就一定係買隻Sony BKE Editor拆Dome出來俾隻HHKB用。

識玩既意思其實係唔係解有米

一睇

莫非段落灰啱你心水

有米只係入場券

一睇

莫非段落灰啱你心水

或者MOD
冇曬人

成個米皇棟喺度仲點敢出聲

https://holland.pk/ijcrpf6d
突然醒起前幾頁有個巴打叫我影隻660m
差啲冇咗回事 好多塵唔得閒清理

咩keycap 黑case白keycap好正

fc660m紅軸(黑色) + enjoyPBT奶白無刻
揾某巴打買 佢攞貨趕時攞多隻2.25u shift俾我
慳返唔洗自己同某寶賣家傾 我倉頡打簡體好撚慢
重有啲字唔識拆碼

唔知我買會唔會俾多個shift我

一睇

莫非段落灰啱你心水

或者MOD

100g彈弓

兩樣野夾埋30k Yen左右,Topre來講唔算貴啦。

兩樣野夾埋30k Yen左右,Topre來講唔算貴啦。

窮賊標準

以下純個人意見 手掌大細/電腦擺位/坐姿/用電腦習慣 全部都會影響你覺得好唔好揸
最好揸係Logitech Trackman Marble Fx
好揸過Microsoft Trackball Explorer
MTE個斜度理論上好啲 但我隻手細 加上L記Fx個造功好過MTE好多 啲膠都厚啲硬啲冇咁脆

以下係我嘅蒒選條件
1) 我覺得食指波好揸過手指公波 打機都主要用返食指波 所以thumb trackball全部冇計
2) 左右手兩用波我用到手痛 所以全部ambidextrous trackball包括CST, Kensington所有未停產嘅都冇計
3) 有斜度嘅(consumer grade)食指波有:
- Microsoft Trackball Explorer(已停產)
- Logitech Trackman Marble Fx(已停產)
- Kensington Turbo Ring(已停產)
- Elecom DT1, DT2
- Elecom HT1(未開賣)
- GameBall(集資失敗, 改做ambidextrous後自資生產, 未開賣, 未知咩design)

K記Turbo Ring唔用光學sensor用碌 直接skip
E記DT系列粒波太細 唔啱我用 skip
咁淨返M記同L記兩隻
MTE手指公位㩒得舒服啲 但係啲膠太薄同老化得太勁 個mousewheel又有啲難用
Fx啱我手型 波大細啱啱好 但手指公位妳硬好遠 自己改咗粒微動好少少

打機用緊 Kensington Orbit with Scroll Ring 因為其他啲光學sensor太廢 未得閒去日森preorder HT1因為唔識搞轉運

我打足一日fps都無問題
如果有機會自己去腦場試下撚下先

冇曬人

成個米皇棟喺度仲點敢出聲

https://holland.pk/ijcrpf6d
突然醒起前幾頁有個巴打叫我影隻660m
差啲冇咗回事 好多塵唔得閒清理

咩keycap 黑case白keycap好正

fc660m紅軸(黑色) + enjoyPBT奶白無刻
揾某巴打買 佢攞貨趕時攞多隻2.25u shift俾我
慳返唔洗自己同某寶賣家傾 我倉頡打簡體好撚慢
重有啲字唔識拆碼

唔知我買會唔會俾多個shift我

佢咁啱喺我落單前講,咁啱賣家嗰邊有,又咁啱癰佢想要嘅色,先至成事

我隻filco係藍色
手汗你應該係諗keycap先喎

我隻filco係藍色
手汗你應該係諗keycap先喎

好似又係
有無massdrop ktype 苦主

All orders will be shipped by Massdrop.

Estimated ship date is Nov 10, 2017.
After the drop ends, payment will be collected. To deliver the best value to the group the request will then be submitted to the vendor up front, making all sales final. Be sure to check the discussion page for updates.

以下純個人意見 手掌大細/電腦擺位/坐姿/用電腦習慣 全部都會影響你覺得好唔好揸
最好揸係Logitech Trackman Marble Fx
好揸過Microsoft Trackball Explorer
MTE個斜度理論上好啲 但我隻手細 加上L記Fx個造功好過MTE好多 啲膠都厚啲硬啲冇咁脆

以下係我嘅蒒選條件
1) 我覺得食指波好揸過手指公波 打機都主要用返食指波 所以thumb trackball全部冇計
2) 左右手兩用波我用到手痛 所以全部ambidextrous trackball包括CST, Kensington所有未停產嘅都冇計
3) 有斜度嘅(consumer grade)食指波有:
- Microsoft Trackball Explorer(已停產)
- Logitech Trackman Marble Fx(已停產)
- Kensington Turbo Ring(已停產)
- Elecom DT1, DT2
- Elecom HT1(未開賣)
- GameBall(集資失敗, 改做ambidextrous後自資生產, 未開賣, 未知咩design)

K記Turbo Ring唔用光學sensor用碌 直接skip
E記DT系列粒波太細 唔啱我用 skip
咁淨返M記同L記兩隻
MTE手指公位㩒得舒服啲 但係啲膠太薄同老化得太勁 個mousewheel又有啲難用
Fx啱我手型 波大細啱啱好 但手指公位妳硬好遠 自己改咗粒微動好少少

打機用緊 Kensington Orbit with Scroll Ring 因為其他啲光學sensor太廢 未得閒去日森preorder HT1因為唔識搞轉運

我打足一日fps都無問題
如果有機會自己去腦場試下撚下先

依家打緊payday2 都係用緊Orbit
好想要隻HT1 你諗住睇下星期六落單佢ship唔ship香港? 因為preorder唔ship香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞