LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#10 係咪驚曬1001?

1001 回覆
7 Like 2 Dislike

Budget ?

平平地啦,話曬都第一次,衰咗都無咁肉痛嘛,不過都可以唔同價位都介紹幾隻,等我成功之後考慮下

求奇淘寶執件砌就得,第一次就唔好浪費錢

咁layout方面點搞

買塊60% universal plate,大部份Layout都support。

咁鋼板建唔建議加

未砌過都係砌有 Plate 先啦

有無咩特別軸或冷門軸介紹?
Btw個人幾鍾意青同黑

mx linear grey
mx tactile grey
mx white (奶軸)
mx silent black
mx natural white

全部都唔知邊度買到 夠冷門未

我全部都買到喎
Zealio+台灣白
Nixie Black
仲有 mx lock
除咗第一個搵到話我知

你用mx lock黎打字?

MX lock稀有啫,冇人會用嚟打字下話

練快速連打?
MD XDA GOD SPEED上線啦

買之前可以睇下實物,唔好信MD 嘅Render。

同係MD 上面嗰啲render差好遠
就算好似係MD上面嘅實物圖都好似差好遠

未砌過都係砌有 Plate 先啦

有無咩特別軸或冷門軸介紹?
Btw個人幾鍾意青同黑

mx linear grey
mx tactile grey
mx white (奶軸)
mx silent black
mx natural white

全部都唔知邊度買到 夠冷門未

我全部都買到喎
Zealio+台灣白
Nixie Black
仲有 mx lock
除咗第一個搵到話我知

你用mx lock黎打字?

MX lock稀有啫,冇人會用嚟打字下話

練快速連打?

手速要極快
上次問過但冇人理
想買套SA 試下
唔使咩special edition 但求試試手感
邊到可以買到又唔太貴 同 唔使等太耐shipping

Ching 搵到嘅話嘛煩通知聲,我都想買

FILCO SA

淘寶成堆PBT SA,ABS SA又有Maxkey。
又要平又要快又要SA,好心就唔好咁懶啦。

Maxkey 對番佢個質素其實唔算抵
要等佢改完套模睇吓好唔好

同一套Keycap,都係SP靚D。
MAXKEY太啞色
依隻filco 係邊有得賣?

好似係自己整

我有隻用左幾日既filco majestouch2 青軸 迷彩104 想放

巴打有冇興
新手無知一問
有冇咩鍵盤係手感似k70 但又無佢咁易壞...
最好照有燈or rgb+紅軸
新手無知一問

有燈=易壞
新手無知一問

打機要燈嚟做咩
新手無知一問

打機要燈嚟做咩

RGB is gamer life
no RGB no life

我有隻用左幾日既filco majestouch2 青軸 迷彩104 想放

巴打有冇興

我唔想要num pad

但有同事好似想要 想下先

巴打有冇興

我唔想要num pad

但有同事好似想要 下先
MD XDA GOD SPEED上線啦

買之前可以睇下實物,唔好信MD 嘅Render。

同係MD 上面嗰啲render差好遠
就算好似係MD上面嘅實物圖都好似差好遠

MD 上晒 Keyboard 都係 CG render 嚟㗎,round 1 group buy 有實物 Sample 嘅唔多,好啲嘅搞手會同廠訂色辦 sample,post 出嚟畀大家做 reference
但 MD 十成唔會咁好心
咁樣夾又幾好睇
咁樣夾又幾好睇

Hyperfuse Alpha + Skeletor Modifier / Skeletor Alpha + Cyan Modifier 都好睇
咁樣夾又幾好睇

Hyperfuse Alpha + Skeletor Modifier / Skeletor Alpha + Cyan Modifier 都好睇

係幾正
咁樣夾又幾好睇

係幾正

諗緊買套鋁殼numpad kit去取代我隻鴨仔
咁樣夾又幾好睇

係幾正

6.5u spacebar?
咁樣夾又幾好睇

係幾正

6.5u spacebar?

可能影得唔好
係6.25U spacebar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞