LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#10 係咪驚曬1001?

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
新post 留名

砌左一半嘅60%

黃軸?
見識少, 咩黎

Switch: Gateron Yellow (Linear)
Kit: Viper V2

輕過Gateron Black,但又重過Gateron Red。Lube左之後好順。

其實G軸仲有幾多款? 只知有基本果四隻
要玩呢D自組KB除左似巴打你自己落手外/淘寶 香港有冇?

Linear: Clear, Red, Yellow, Black
Tactile: Brown, Clear (已停產)
Clicky: Blue, Green

Keyboard Kit多數都係團購買。

咁軸體?
G軸淘寶?

Gateron 你去淘寶買就得,不過Gateron嘅質素唔太穩定。你買多10%就應該無問題。

淘寶/香港有冇人係代砌keyboard ?

黃軸?
見識少, 咩黎

Switch: Gateron Yellow (Linear)

輕過Gateron Black,但又重過Gateron Red。Lube左之後好順。

Linear: Clear, Red, Yellow, Black

咁軸體?
G軸淘寶?

Gateron 你去淘寶買就得,不過Gateron嘅質素唔太穩定。你買多10%就應該無問題。

某潛水巴打
新post 留名

砌左一半嘅60%

黃軸?
見識少, 咩黎

咁軸體?
G軸淘寶?

可以試下自己砌 其實唔係好難
早排買個Set Keycaps 發現個Q制特別矮 是咪正常

http://www.geekkeys.com/geekkeys-dark-grey-dyesub-thick-pbt-full-keyset/

正常, 係鍵帽每一行唔同既profile, 砌落去你就知
早排買個Set Keycaps 發現個Q制特別矮 是咪正常

http://www.geekkeys.com/geekkeys-dark-grey-dyesub-thick-pbt-full-keyset/

正常, 係鍵帽每一行唔同既profile, 砌落去你就知

屌係唔正常, Q同W係同一行, 隻Q比錯

自膠
屌點解茶87咁撚難搵
第一次玩想買套gh60 砌 係咪一定要淘寶先有得賣?
https://geekhack.org/index.php?topic=90591.0

強國Revo Team嘅新Project。
隻60% 嘅Finishing好特別,隻色好似膠但其實係Aluminium。

'拎'身嘅 似整左啲瓷製finishing? 唔知容唔容易花
不過幾得意
新post 留名

砌左一半嘅60%

黃軸?
見識少, 咩黎

咁軸體?
G軸淘寶?

可以試下自己砌 其實唔係好難

唔敢用辣雞
https://geekhack.org/index.php?topic=90591.0

隻60% 嘅Finishing好特別,隻色好似膠但其實係Aluminium。

'拎'身嘅 似整左啲瓷製finishing? 唔知容唔容易花
不過幾得意

可以整到好多新色,強國幾有創意

不過幾得意

唔好意思, 其實呢個網D PROJECT係有得買? 定係分享下咋?
屌點解茶87咁撚難搵

TKL既茶軸keyboard有幾難搵

不過幾得意

唔好意思, 其實呢個網D PROJECT係有得買? 定係分享下咋?

未開賣。
Geekhack好多Group Buy,你去Group Buy個Page睇下。
想買keyclack既Solarized Dark\
ship唔ship hk
想買keyclack既Solarized Dark\
ship唔ship hk

淘寶有大陸Proxy,Shipping平好多但要耐幾星期先Ship。
砌完

放埋套Toxic 上去

收工
屌點解茶87咁撚難搵

如果唔選擇外國網買 喺香港買真係唔多 睇過地獄道都冇乜揀
砌完

放埋套Toxic 上去

收工

nice
屌點解茶87咁撚難搵

如果唔選擇外國網買 喺香港買真係唔多 睇過地獄道都冇乜揀

落黃金地庫度行一轉睇睇
第一次玩想買套gh60 砌 係咪一定要淘寶先有得賣?

香港黎講淘寶最方便
你想要其他既韓國都會有套件賣
想遲D去FILCO工房訂個青軸 Majestouch 2果系既
自己做資料搜集 https://www.ptt.cc/bbs/Key_Mou_Pad/M.1469102513.A.5A4.html
有講到唔好買日文配置 請問原因係 ?
好耐之前買左個茶軸(好似係),用左4-5年冇清潔過,想問係咪起曬d鍵帽,抹乾淨就可以?
想遲D去FILCO工房訂個青軸 Majestouch 2果系既
自己做資料搜集 https://www.ptt.cc/bbs/Key_Mou_Pad/M.1469102513.A.5A4.html
有講到唔好買日文配置 請問原因係 ?

都唔同layout, ANSI vs JIS
重有JIS難換鍵帽
淘寶發現左好野 $200同原廠PBT一樣手感 好過啲casted blank多多聲
淘寶發現左好野 $200同原廠PBT一樣手感 好過啲casted blank多多聲

kbd fans 係窮人恩物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞