LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#10 係咪驚曬1001?

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
MD 套 上年到伊家dasher 又延期,有冇巴打準備放棄

MD 套 dasher 上年到伊家又延期,有冇巴打準備放棄

九月尾ship而家先放棄
MD 套 上年到伊家dasher 又延期,有冇巴打準備放棄

MD 套 dasher 上年到伊家又延期,有冇巴打準備放棄

九月尾ship而家先放棄

上去 r/mechmarket 格吓價就知道中途放棄係幾咁幼稚
想買青軸
入唔入地獄個隻好呢?
想買青軸
入唔入地獄個隻好呢?

綠軸=重青軸
想買青軸
入唔入地獄個隻好呢?

已入綠軸
想買青軸
入唔入地獄個隻好呢?

已入綠軸

已經出左
想買青軸
入唔入地獄個隻好呢?

綠軸=重青軸

我知係重青
用開黑軸都覺得有D輕

Trial run 咋? 改人spec 咁pk

Trial run 咋? 改人spec 咁pk

Dsa好禁啲
有無mac巴打
想問Azio mk mac 如何?
主要都係打文件多 呢隻好似係茶軸?

無人用mac

on9 仔用 Linux
有無mac巴打
想問Azio mk mac 如何?
主要都係打文件多 呢隻好似係茶軸?

無人用mac

on9 仔用 Linux

有冇新手要入坑

想放filco majestouch 2 迷彩 青軸104

買左冇一個月,因為換左另外一個keyboard 想放

有單,放1200
已入魔鬼sir灰軸
開箱GMK Ocean Dolch

Zfrontier 呢間野係packing 上已經好過Originative, Keyclack。外國用卡片,佢直接印卡。

呢套野其實係Sky Dolch 嘅相反,開頭無打算買但最尾都俾Alpha 隻色吸引。實物比預期中好....

今個月應該仲有兩三套GMK 到,希望都正正常常
已入手綠軸
MD XDA GOD SPEED上線啦
有冇新手要入坑

想放filco majestouch 2 迷彩 青軸104

買左冇一個月,因為換左另外一個keyboard 想放

有單,放1200

差唔多全新,用左幾日
咁多位巴打好,細佬想問下有鋼板同無嘅分別

另外想問下自己砌鍵盤,pcb 板係咪淘寶?想要靚野可以去邊搞
不過我想要其他size就真,我見大部部都係60%
仲有想問下pcb 板自己搞firmware 點搞

另外想問下自己砌鍵盤,pcb 板係咪淘寶?想要靚野可以去邊搞

大部分 Custom 都响 Geekhack 或 Deskthority 開 gb post,有啲 gb 其實係淘宝貨,做吓功課 search 吓就知道

gonskeyboardworks 都有 parts 可以訂購

鋼板係指 switch mounting plate,有 plate 冇 plate 影響手感同聲音

PCB 來來去去都用嗰幾隻 controller,大至上都用 editor 開個 layout template 改好個 layout 然後經CLI 或 GUI flash 落 Controller 度,唔同 pcd 用唔同 software,有啲貼心啲有完善啲嘅 All-in-one GUI programmer,一個界面包晒 editor、keymap generator 同 flashing。
想買青軸
入唔入地獄個隻好呢?

已入綠軸

半年幾前都諗住支持下
但灰軸實在carry唔到

唯有講句魔鬼sir加油呀

有Plate同無Plate都幾大分別。除非你有特殊需要,最好都係有Plate。

PCB好多地方都有,出名嘅就Winkeyless同Gon個類。如果你唔係砌60%就要留意返塊Plate同PCB夾唔夾。TKL個類嘅Function Row有好多唔同Size。
MD XDA GOD SPEED上線啦

買之前可以睇下實物,唔好信MD 嘅Render。

我有個full size cherry mx 黑軸個usb 頭收咗皮(應該係)
D 軸無壞,有冇巴打想收?

自己學下維修 換usb好易啫

你就咁講fullsize又唔講係咩型號 就算有巴打有興趣買都好難幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞