Samsung Galaxy 討論區 (219) One UI 5已出

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
1. 入Recovery mode 方法係首先完全熄機先,之後搵條連住開左電腦嘅usb c 線插入電話,這時要即刻同時按「音量鍵+」和「開關掣」,等到出現開機logo 時就放開「開關掣」,但「音量鍵+」繼續按住,直到出現藍字黑底的畫面時先放手。

這時已進入Recovery mode,用「音量鍵+/-」來控制上下移動,而「開關掣」係Enter 掣。
你移到「Wipe cache partition」那項,進入之後就按「Yes」,之後完全Reboot 部機就可以了,
記住唔好選「Wipe data/factory rest」,如果選左,就會洗機,緊記

如果唔明可以睇下面條片點入recovery mode
https://youtu.be/G1m72WxovEs

2. App booster 要另外下載,去以下兩條link down 哂呢兩個app

https://www.apkmirror.com/apk/samsung-electronics-co-ltd/galaxy-labs/galaxy-labs-4-0-04-release/

https://www.apkmirror.com/apk/samsung-electronics-co-ltd/app-booster/app-booster-4-0-04-release/

安裝完後,打開Good Guardians 呢個app,入到去跟住佢指示之後,會見到有個list,入面有個叫「Galaxy App Booster 」,之後按「Optimize Now」,咁等候至完成就可以了

完成哂睇下你個問題仲有冇出現,如果真係唔得,可能洗機會係一個好選擇
副機唔買咁貴
S21FE 點睇
唔打機,會唔會用幾個月就lag機
舊電倒唔倒水
純粹你唔好彩
唔買三星就只有SONY同ASUS, 一係支那機, 一係iPhone
啱啱放咗部Fold 4
又變番iPhone 14 Pro + Pixel 7 Pro
咁有咩選擇
我見smartone賣緊3900好似幾抵
做咩最後放棄fold 4
我岩岩都買多1部二手行貨99%新黑色背面A53 5G,8+256GB手機
2手幾錢
一係二手A52 5G平好多1千800幾,想再新d就二手A53 5G,2千幾,我而家2部機都同時有,加埋主力S22
a53好過s21?
S唔係好過A咩
load頭4個post之後就load唔到
之前個version有時睇comments會crash
正常係S系列好過A系列,但S愈賣愈貴,A系列平平地可以做後備玩下,而家做主力都唔太弱過S系列,A系列錫機的話仲可以用3,4年耐用度不弱於S,但S始終有好強實力,A逐d進步,A大電池都省電過S好多
s21fe同A53差唔多價咁點解要揀A
S23延期
note10+想換機
a53 係垃圾
粒U又廢又熱
2手ok 要a52 好過 仲有返3.5mm
見2手價a53 貴a52 只係幾百就知咩事
摺機用落都係唔夠直機咁順手
S10+ too
S10本身想換S23
但最後換左fold 4
早買早享受,fold 4 正
冰貓獨家消息:
三星Galaxy S23系列將於2023年2月1日發布。
A53岩岩更新完ad 13,oneui5.0,之後背面成個好暖,好彩我幫親友買比佢用,佢又唔打機,下個月先黎我家,2揀1要A53定A52,佢都有部A71 4G用到出年2月就到2年,開Uber taxi app就變左倒水電,好食電
三千幾咁既表現係唔合格

用過s20 s20fe s21 s22 a53
遲啲試吓a52 a52s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞